Най-дългите реки в света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-дългите реки в света
Автор: Елена Исаева

Светът е огромно място с хиляди прекрасни места, които си заслужава да се видят. Едни направо спират дъха, други ще ви пленят със своята красота завинаги, а трети дори могат да ви шокират със своите размери или история.

Колко добре познаваме планетата, на която живеем? Какво знаем за нея, за нейните природни дадености? Ето едно малко късче информация, което предполагам ще ви бъде интересно, а именно кои са най-дългите реки в света? Те са изброени по ред от най-дългата до най-късата:

Най-дългите реки в света
Снимка: pixabay.com

Река Нил: Нил е най-дългата река в света, простираща се над 6650 километра (4135 мили) през 11 държави в Североизточна Африка. Тя протича през няколко страни в Североизточна Африка, включително Египет, Судан, Етиопия, Уганда и Руанда. Река Нил е дълга е жизненоважен източник на вода за милиони хора в региона. Реката също е дом на много видове растения и животни, включително крокодили, хипопотами и различни видове риби. Река Нил е изиграла значителна роля в развитието на древните цивилизации в региона, включително древните египтяни, които са разчитали на реката за транспорт, земеделие и религиозни практики.

Най-дългите реки в света
Снимка: pixabay.com

Река Амазонка: Река Амазонка е най-голямата река в света по обем, разположена в Южна Америка. Тя е дълга приблизително 6400 км (4000 мили) и тече през няколко държави, включително Перу, Бразилия и Колумбия. Реката има повече от 1100 притока, а басейнът й обхваща площ от над 7 милиона квадратни километра (2,7 милиона квадратни мили), което я прави най-големият дренажен басейн в света.

Река Амазонка е жизненоважен източник на вода за растенията, животните и хората, които живеят в региона. Той е дом на хиляди видове растения и животни, много от които не се срещат никъде другаде на Земята. Реката също така подкрепя местните общности, които разчитат на нейните ресурси за препитанието си.

Най-дългите реки в света
Снимка: pixabay.com

Река Амазонка също е важен транспортен маршрут за стоки и хора, с много градове, разположени по нейните брегове. Въпреки това реката и нейната екосистема са изправени пред множество предизвикателства, включително обезлесяване, замърсяване и изменение на климата, които застрашават здравето на реката и общностите, които зависят от нея.

Река Яндзъ: Река Яндзъ е най-дългата река в Азия и третата по дължина в света, простираща се на над 6300 километра (3917 мили) през Китай.

Речната система Мисисипи-Мисури: Речната система Мисисипи-Мисури е четвъртата по дължина речна система в света, простираща се на над 6200 километра (3853 мили) през Съединените щати.

Река Енисей: Река Енисей е най-дългата река в Русия и петата по дължина в света, простираща се над 5539 километра (3445 мили) през Сибир.

Жълтата река: Жълтата река е втората по дължина река в Китай и шестата по дължина в света, простираща се над 5464 километра (3395 мили).

Река Об: Река Об е седмата по дължина река в света, простираща се над 5410 километра (3364 мили) през Русия.

Река Парана: Река Парана е осмата по дължина река в света, простираща се над 4880 километра (3032 мили) през Бразилия, Парагвай и Аржентина.

Река Конго: Река Конго е деветата най-дълга река в света, простираща се на над 4700 километра (2922 мили) през няколко държави в Централна Африка.

Река Амур: Река Амур е десетата най-дълга река в света, простираща се над 4444 километра (2763 мили) през Китай и Русия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин