Най-добрите дългосрочни пътувания през януари - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-добрите дългосрочни пътувания през януари
Автор: Александра Любова
Най-добрите дългосрочни пътувания през януари

Кои дестинации да посетите през януари? Независимо дали търсите екскурзия, обляна в слънчеви лъчи, за да излекувате меланхолията; незабравимо културно изживяване или чудесата на дивата природа, вижте нашите предложения.

Има много плюсове да пътуваме през първия месец на годината като например да стартираме с нещо различно, забавно и ободряващо - нещо, което да ни откъсне от тъгата по изминалите празници. 

Независимо дали ви предстои кратка почивка, културно изживяване или среща с дивата - ние подбрахме за всекиго по нещо през този януари. 

1. Лаос и река Меконг

Най-добрите дългосрочни пътувания през януари

Топлите, мечтани дни и липсата на валежи правят януари идеалното време за посещение на Лаос. Луанг Прабанг, гласуван за един от любимите градове за пътуване през 2019 г., има средни температури около 24° C през този месец. 

Със сигурност бихме ви препоръчали да прекарате време в Луанг Прабанг. В края на краищата има над 33 храма, които могат да се видят, безкрайни участъци от нощни сергии на пазара и дори планина за изкачване: връх Phou Si.

Когато сте готови, можете да се отправите на круиз по Меконг, за да стигнете до най-южните райони на Лаос. Използвайте слънцезащита, защото на юг температурите се покачват през януари, стигайки 30° C.

По пътя ще се спрете на Si Phan Do, като разгледате величествената гледка на най-могъщия водопад Меконг, Khon Phapheng, така наречената "Ниагара на Азия". Паксе се намира там, където реките Меконг и Ксе Дон се срещат и избухват с колониален архитектурен чар, култура и един от най-важните храмове на страната - Ват Луанг.

2. Никарагуа, Хондурас и Ел Салвадор

Най-добрите дългосрочни пътувания през януари

Началото на годината безспорно е най-хубавото време за пътуване през Централна Америка, като най-върховото време в региона е от декември до март. Но защо да изберете само една държава, когато можете да разгледате три? Ако имате достатъчно късмет да имате празен график за пътуване през януари...

Започнете в Никарагуа и изберете вашето приключение въз основа на интересите си. Не изпускайте уникалните му острови. Да наблюдавате някои от най-колоритните птици в света, да се възхитите на колониалната архитектура в Леон или Гранада или да се сблъскате с Parque Nacional Volcán Masaya.

След това имате избор да видите съседите на Никарагуа: Хондурас или Ел Салвадор. За щастие не е нужно да избирате кой да посетите, а само кой да посетите първо, тъй като всички те са тясно свързани.

Подобно на Никарагуа, и двете страни имат завладяващи истории. Ел Салвадор има Джоя де Серен, запазено село на маите и Ел Питал, най-високият висок връх в страната. Хондурас може да се похвали с руините на маите в Копан, чудесата на дивата природа и походите в Национален парк Челак и цветни килими на Комаягуа. 

3. Виетнам

Най-добрите дългосрочни пътувания през януари

Виетнам, подобно на съседния си Лаос, е сигурен залог през януари. Времето е подобно - приятно, сухо и слънчево - само с леки разлики между север и юг. Тълпите все още не са пристигнали след Коледа, така че имате шанса да изживеете малко от тази популярна страна на спокойствие.

В едно по-дълго приключение, вие ще можете да преживеете различни емоции и приключения в цялата страна. Никога няма да се отегчите от разнообразните градове на Виетнам: Хой Ан, Ханой, Хо Ши Мин и Хюе, идеалният град за любителите на колоезденето. Естествената красота е навсякъде във Виетнам.

Разгледайте световноизвестният залив Халонг и по-малко известният залив Лан Ха, които са достъпни от остров Cat Ba. Можете да посетите една от най-големите пещери в света - Hang Son Doong. Наблюдавайте дивата природа в Национален парк Cat Ba. 

4. Хил Кънтри, Шри Ланка

Най-добрите дългосрочни пътувания през януари

Зимата често се смята за най-доброто време за посещение на хълмовата страна на Шри Ланка. Декември до март е най-добрият прозорец за сухо време, до голяма степен поради обилните валежи през октомври и ноември. Посещението през януари ще ви даде възможност да пропуснете прилива на туристи, които идват най-вече през декември.

The Hill Country е идеалният регион за изследване, ако имате време да се потопитевъв всичко, което Шри Ланка може да предложи. Град Канди е отлично място за начало. Заобиколен е от планини, така че е идеалната обстановка за любителите на природата. Това е културнен център в Шри Ланка и може да се похвали с музеи, гигантски Буди и велики, златни храмове, на които да се чудите. 

Възхищавайте се на буйните, зелени пейзажи с влак: пътуването с влак от Нувара Елия и Ела е добре познато, но има защо. То ще ви отведе покрай синьо небе и селски чаени плантации. От Ела, походът до върха на малкия Адам е чудесен начин да повишите прилива на адреналин и емоциите. Посещението на чаена плантация е задължително. 

5. Панама

Най-добрите дългосрочни пътувания през януари

Панама също е идеален за посещение през януари. Естествено, вашата първа спирка е Панамският канал - създаден от човека воден път, простиращ се на 82 км, свързващ Тихия океан и Атлантическия океан, построен преди 100 години.

Най-добрият начин да се удивите на това впечатляващо инженерно постижение е да посетите едни от ключовите точки. Мирафлорес, в столицата Панама, е една от най-добрите. Има и друга страна на канала: дива страна, изпълнена с недокосната джунгла.

Разбира се, Панама Сити може да предложи повече от своя канал. Има за начало районите, включени в списъка на ЮНЕСКО, Casco Viejo и Panamá Viejo. Калдъръмени улици, колониална архитектура и готини ресторанти ви очакват, както и La Catedral Metropolitana, най-значимата католическа църква в Панама. 

Отвъд града вариантите са безкрайни. Търсите места за проучване? Има над 378 Сан Блас острова. Интересувате се от кафе? Насочете се към западна Панама, за да преходите през планинското Чирики. Обичате дивата природа? Насочете се към защитения от ЮНЕСКО Национален парк Койба.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин