5 алтернативни коледни вечери от цял ​​свят - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 алтернативни коледни вечери от цял ​​свят
Автор: Александра Любова
5 алтернативни коледни вечери от цял ​​свят

Фантастично пиршество с нещо малко по-екзотично тази Коледа? 

Печено прасе, пуйката или кълнове? Морски дарове и хондурски тамалес? Сега ще видите алтернативни идеи за коледна вечеря.

1. Барбекю в Австралия

5 алтернативни коледни вечери от цял ​​свят

В Австралия Коледа е съвсем различна афера. Вместо да се сгушват около огъня, пиейки вкусно греяно вино и хапейки печени кестени, те охлаждат на плажа и готвят на доброто старо барбекю.

Жител на Wanderlust, Aussie, Питър Мур предполага: „Някои австралийци са традиционалисти и се придържат към коледното печено с гарнитури, въпреки че времето е толкова горещо, че цветното мастило от хартиените им корони се стича по челата им. Обикновено закусвахме барбекю на плажа."

Харесва ли ви как звучи това? Вечеряйте Down Under-style със салата от авокадо и морски дарове за предястие и пилешки гърди на скара или пържола за основно.

2. Тамалес в Ходурас

5 алтернативни коледни вечери от цял ​​свят

Коледа е много важен празник в Хондурас, не само защото населението е предимно католическо, но и защото е традиционна част от семейния живот. Основните празненства се провеждат на 24 декември.

В тази централноамериканска страна празничната храна се състои предимно от тамалес. Семействата се събират, за да се насладят на тези мини колети, пълнени с всичко - от пилешко, свинско и сирене до сушени плодове. Турските тамали стават популярни през последните години като разновидност на Хондурската традиция. След като се напълнят, снопчетата се увиват в листата на подорожника и се сваряват на пара.

3. Коледа във Филипините

5 алтернативни коледни вечери от цял ​​свят

Филипинците са добре известни с това, че се възползват максимално от празничното си забавление. Вместо да празнуват само на 25 декември, те сервират основния празник в полунощ на Бъдни вечер (или Ноче Буена). 

Повечето семейства започват празника си с лечон (печено прасе), който често се готви над тлеещи въглища за опушен вкус.

Основното ястие се състои от коледна шунка, поднесена с Queso de bola  - което буквално е топка сирене, покрито с червен восък и юфка. Вместо коледни пудинги, местните жители са склонни да изберат свежа плодова салата, за да завършат яденето си.

Други празнични филипински лакомства включват пролетни рулца, пълнени със смляно говеждо месо, печено пиле и пикантна телешка яхния.

4. Гурметен в Холандия

5 алтернативни коледни вечери от цял ​​свят

Традиционните обичаи за коледна вечеря в Холандия се различават значително от тези в околните страни. Холандците наричат ​​основното си хранене „гурметен“.

Семейство или група приятели ще седнат около малка маса с печка и миниатюрни тигани. Тук пият хубави вина и разговарят, докато готвят различни видове месо, риба, скариди, заедно с хрупкави зеленчуци, салати, плодове и разкошни сосове. Вариантите на този празничен ден включват по-характерни западноевропейски ястия, като печено говеждо месо, патица и фазан.

5. Португалски традиции

5 алтернативни коледни вечери от цял ​​свят

Сушена, осолена треска, придружена от варено зеле, картофи и други зеленчуци, се поглъща в Португалия на 24 декември, когато семейства и приятели разменят подаръци. Сервира се заедно с пюре от яйца, нахут, пресни билки и щедри количества зехтин, което създава фантастично коледно хапване в средиземноморски стил.

Разновидностите на тези основни съставки се сервират навсякъде в страната. През последните години печената пуйка се сервира като допълнителна храна на обяд на 25 декември.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин