Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия
Автор: Александра Любова
Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия

Независимо дали ще отидете на дълга почивка през уикенда или еднодневна екскурзия, изживейте автентично Италия с романтични гледки, художествени шедьоври и флорентинска пържола в люлката на Ренесанса.

Удивителните сгради, огромните галерии и пълните със съкровища църкви красноречиво говорят за любовта на местните към изкуството.

1. Изкачете се до върха на катедралата във Флоренция

Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия

Катедралата във Флоренция (официално наречена „Санта Мария дел Фиоре“) е призната за водещо произведение на архитектурата, спомогнало за развитието на Ренесанса. Основите на строителната работа започват през 1296 г. и отнема повече от 140 години. Нео-готическият стил може да се види във фасадата, която е украсена с мраморни панели, оцветени в розово, зелено и бяло. Невероятно е, че емблематичната структура е изградена без използването на скелета.

Входът за катедралата е безплатна, но ако желаете да се изкачите до върха на купола за несравнима гледка към града, трябва да заплатите малка такса. Билетите също позволяват достъп до баптистерия и камбанарията на Джото.

Статуята на Микеланджело на Давид е издълбана от бял мрамор от остатъчните строителни материали на катедралата.

2. Пазарувайте злато в Ponte Vecchio

Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия

Понте Векио (което в превод означава "стар мост") е най-дългият мост на Флоренция, известен най-вече със своите магазини в пастелни тонове, които са разположени по ръба на река Арно. След като претърпява голямо наводнение през 1345 г., той е възстановен. След това претърпява бомбардировките през Втората световна война - заповед, за която се твърди, че е направена от самия Хитлер.

Магазините са били обитавани за първи път през 13 век от месари и риболовци до 1593 г., когато е наредено там да се продават само злато и бижута - решение, взето с цел да се подобри обстановката за минувачите и да се предотврати замърсяването на реката.

В наши дни посетителите могат да пазаруват злато и фини бижута по този емблематичен мост, който продължава да удивлява пътуващите при посещението им във Флоренция. 

3. Опитайте флорентински пържоли

Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия

Bistecca alla Fiorentina (флорентинска пържола) традиционно се прави от италианска порода крава, който е известен със своя ароматен вкус. Добрата пържола трябва да е с дебелина 2-3 инча и да бъде леко подправена със сол и черен пипер, за да не замаскира естествения аромат.

Намирането на подходящото място за ядене е от ключово значение при търсене на пържола с най-високо качество. 

4. Посетете Давид

Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия

С височина около 5,7 м, бялата мраморна скулптура на Микеланджело изобразява библейския герой Давид, преди да се сблъска с Голиат. 

Главата и ръцете на оригиналната скулптура изглеждат увеличени пропорционално на останалата част от тялото, тъй като първоначалната конструкция, датираща от 1501 г., е поръчана да се отличава високо от външната страна на катедралата във Флоренция.

Давид е шедьовър на ренесансовата скулптура във Флоренция. Пресъздава библейския герой Давид, който е сред най-често срещаните образи в изкуството в града. Давид на Микеланджело се различава от други предхождащи го интерпретации на този библейски герой по това, че той не е изобразен с главата на убития Голиат, както е при статуите на Донатело и Верокио. Според повечето учени Давид е изобразен преди битката си с Голиат.

5.

Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия

Яжте там, където ходят местните, и никога няма да се отклоните далеч от автентичната и вкусна кухня. Посещението на Mercato Centrale във Флоренция не е изключение от това правило.

Не позволявайте на селския екстериор на тази сграда от 1874 г. да ви заблуди, тъй като това е едно от най-централните места, където местните жители се събират, за да хапнат вкусна храна. Ескалатор до първия етаж посреща посетителите с примамливи аромати на пица, задушени кнедли със свинско и пресни макаронени изделия с песто. Изборът само на едно ястие може да се окаже трудна задача ... Нашият най-добър съвет: оставете вашето обоняние да ви води пътя. Или още по-добре, опитайте по малко от всичко.

6. Възхищавайте се на гледката към града от Пиацале Микеланджело

Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия

Стръмна разходка до Пиацале Микеланджело предлага на хората от града една от най-зрелищните гледки в градска Тоскана. Зрителите са възнаградени с величествена природа на тосканските хълмове, докато отличителната катедрала Дуомо от Флоренция доминира над небесната линия.

Основното време за най-красиви гледки над града е по залез, докато топлите кехлибарени нюанси горят над покривите. Междувременно тези, които търсят спокойно място за себе си, могат да се насладят на гледки без купища тълпи при изгрев слънце.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин