Най-добрите януарски дестинации за среща с диви животни - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-добрите януарски дестинации за среща с диви животни
Автор: Александра Любова
Най-добрите януарски дестинации за среща с диви животни

Кои дестинации да посетите през януари? Независимо дали търсите екскурзия, обляна в слънчеви лъчи, за да излекувате меланхолията; незабравимо културно изживяване или чудесата на дивата природа, вижте нашите предложения.

Има много плюсове да пътуваме през първия месец на годината като например да стартираме с нещо различно, забавно и ободряващо - нещо, което да ни откъсне от тъгата по изминалите празници. 

Независимо дали ви предстои кратка почивка, културно изживяване или среща с дивата - ние подбрахме за всекиго по нещо през този януари. 

1. Пингвини на Антарктида

Най-добрите януарски дестинации за среща с диви животни

Единственото нещо, което е по-сладко от пингвин, е малко пингвинче. Така ли е? Ако всички сме съгласни, експедицията веднъж в живота до Антарктида през януари е задължителна за вашия списък с пътувания.

През януари, в изобилието на Антарктида се срещат и много пингвински пелерини. Отчасти това се дължи на факта, че лятото в Антарктида, температурата се покачва до не толкова главозамайващите максимуми от 2° C, с безкрайни летни дни, които сякаш нямат край. Да, това е сезонът на среднощното слънце.

По-специално пилетата пингвини са навън с пълна сила и са особено пухкави по това време на годината. Ще имате с шанс да забележите император, Адели, чинстрап и гентоо. Естествено, бебетата пингвини винаги са сладки, но има и други животни, които се забелязват по това време. Наблюдението на китове се прави най-добре през февруари и март, макар че може да започнат да плуват наблизо и през януари.

2. Папагали в Тамбопата, Перу

Най-добрите януарски дестинации за среща с диви животни

Перу може да е в средата на влажния сезон, но има много добра причина за посещение през януари - ако сте запален наблюдател на птици.

Макавите се срещат в Националния резерват Тамбопата - в югоизточната част на Перу, в басейна на Амазонка - около това време на годината, тъй като предлагането на храна е най-високо.

Няма с какво да сравните гледката на десетки червени, жълти, зелени и сини птици, които се роят на едно и също място и образуват пъстра дъга от пера. Има шест различни вида мака, така че дръжте очите си отворени, за да ги забележите. Резерватът всъщност е дом за над 670 различни видове птици, много от които ще имате възможност да шпионирате по време на посещението си. 

3. Наблюдение на птици във Великобритания

Най-добрите януарски дестинации за среща с диви животни

Птиците робин често се свързват със снежни сцени и коледни картички, вероятно защото са единствените видове птици във Великобритания, които не мигрират. Така че е възможно да ги видите през зимните месеци, в паркове и градини в цялата страна. Ако имате късмет, дори може да чуете техните песни. 

Разбира се, зимата не е непременно лесно време за птиците. Снегът ги затруднява да намерят храна, така че потърсете хранилки за птици в добре поддържаните паркове - вероятно ще ги намерите там.

Всяка година Кралското дружество за защита на птиците (RSPB) провежда Big Garden Birdwatch, който моли участниците да прекарат час в проучване на различните видове, кацащи в градините на Обединеното кралство, за да детайлизират видовете, тенденциите, повишенията и намаляващите числа.

Участниците попълват формуляр, в който подробно разкриват своите открития. Пътуващите могат да вземат участие - можете също да попълните анкета за близкия парк. 

4. Рисове в Полша

Най-добрите януарски дестинации за среща с диви животни

Понастоящем в Полша живеят 170 риса. Има два основни региона за изследване - с ръководство, разбира се, поради малкия им брой.

Около 100 евразийски риса живеят високо в хълмовете на Карпатите, в националния парк Bieszczady - в южната част на Полша, близо до словашката и украинската граница. На север Приморската гора на Беловеж е дом на малък брой рисове. По същия начин има няколко живеещи близо до Национален парк Кампиноски, близо до Варшава в централна Полша.

За щастие няма да се мъчите да търсите подходяща обиколка с диви животни по полските паркове и гори. Често ще имате възможност да проследите и вълци - и ако наистина имате късмет, вероятно дори кафяви мечки. 

5. Гну в Танзания

Най-добрите януарски дестинации за среща с диви животни

Голямата миграция, когато стада от гну прекосяват северните равнини Серенгети в Танзания до Националния парк Масай Мара в Кения, често се счита за един от най-добрите спектакли на диви животни в света.

Наистина гледането на хилядите гнута да прекосяват река Мара е незабравимо изживяване. Това се случва през юли и октомври - „пиковата“ част от миграцията.

От януари до март обаче стадата се сплотяват в южната част на Серенгети: по-специално в зоната за опазване на Ngorongoro на Национален парк Серенгети в Танзания. Януари е особено силен момент да видим тази част от миграцията в действие - защото също е сезонът на отелване. 

Всъщност младите гну не са единствените същества, които могат да бъдат забелязани през този период. Ще намерите и много газели - неволна плячка за по-големи животни и зебра. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин