Най-древните градове в България - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-древните градове в България
Автор: Елена Исаева

България е много древна държава. На теритоията на страната ни са открити неандерталски останки на около 150 000 години. Съществувалите праисторически култури включват неолитната „Хаманджия“ и Винчанската култура (VI –III) век пр. н. е., енеолитната култура „Варна“ (V век пр. н. е.), езерската култура от бронзовата епоха.

 

От далечни времена на мястото на възникналите древни селища животът е продължавал, развивали са се и са разширявани градове и села. Днес наследници на голяма част от тях са красиви български градове, които пазят своята история, а в много от тях продължават проучванията и откритията на още останки и артефакти. Ето някои от тези градове:

Най-древните градове в България
Снимка: Елена Исаева

Пловдив е един от най-старите градове не само в България, но и в света, като същевременно е и съвременник на Троя. Основан е около VI век пр. н. е. Има предположения, че древното му име е Кендрисос. Намерени са археологически находки които показват, че на територията на града са живяли хора преди повече от 8 000 години.

Най-древните градове в България
Снимка: Елена Исаева

 

Варна е вторият град на България, считан също за един от най-древните градове в света. Основан е през 4600 г. пр. н. е. Градът винаги е бил с важно стратегическо значение и важно пристанище, блгодарение на благоприятното му разположение на българското Черноморие. В региона на града са открити следи от човешко присъствие още от старокаменната епоха – палеолита, преди около 100 000 години.

София се нарежда сред най-древните европейски столици. Следи от неолитни селища са открити на територията на града, които датират от V век пр. н. е.

Най-древните градове в България
Снимка: Елена Исаева

 

Старият град на Несебър, наричан през късното Средновековие Месембрия е населен от времето на бронзовата ера. В края на VI век в града пристигат и първите гръцки заселници, чийто произход е дорийски.

Созопол също се нарежда сред най-старите български градове. На мястото на днешния град, най-древното селище е възникнало през V век пр. н. е.

Ловеч също е град с хилядолетна история. През IV –III век, на територията му са живяли траките.

Видин е възникнал на мястото на древното келтско селище Дунония, а по-късно римляните построяват крепостен град, който наричат Бонония. По време на Римската империя, градът е един от най-важните центрове на провинция Горна Мизия.

Лом датира от времето на траките, които го нарекли с името Артанес.

За град Никопол според археологически находки се счита, че е възникнал от времето на старокаменната епоха. В района на хълма Калето са открити тракийски останки от 1200 – 100 г. пр. н. е.

Дунавският град Русе възниква по времето на император Веспасиан, през 69 – 70 г. като укрепителна система на северната дунавска граница на римската провинция Мизия.

Силистра също е много древен град. Основан е през V век от траките. А през 106 г. римляните го превземат и основават античния Дуросторум.

Стара Загора също се слави със своята хилядолетна история. По земите на града живот е имало още от VI – V век пр. н. е. Гордост за старозагорци са неолитните селища, които са най-запазените неолитни жилища в Европа. А съществувалият меден рудник е най-старият експлоатиран в Европа.

Българските земи имат многовековна история. Днес ние можем да научим много за нашето историческо минало. При тази малка площ, която заема страната, има изключително много древни и праисторически находки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин