Най-големите острови в света - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-големите острови в света
Автор: Елена Исаева

Кои са най-големите острови в света разберете от следващите редове.

Гренландия - 2 130 800 квадратни километра: Гренландия е най-големият остров в света, разположен в северната част на Атлантическия океан. Островът до голяма степен е покрит с лед, като само малък процент от площта му е свободна от лед. Гренландия е автономна територия в рамките на Кралство Дания с население от около 56 000 души.

Най-големите острови в света
Снимка: pixabay.com

Нова Гвинея - 785 753 квадратни километра: Нова Гвинея е вторият по големина остров в света, разположен в югозападната част на Тихия океан. Островът е разделен на две държави, като западната половина на острова принадлежи на Индонезия, а източната половина принадлежи на Папуа Нова Гвинея. Нова Гвинея е известна с богатото си биоразнообразие, с хиляди уникални растителни и животински видове, открити на острова.

Най-големите острови в света
Снимка: pixabay.com

Борнео - 748 168 квадратни километра: Борнео е третият по големина остров в света, разположен в Югоизточна Азия. Островът е разделен между три държави: Индонезия, Малайзия и Бруней. Борнео е дом на една от най-старите тропически гори в света, която е дом на голямо разнообразие от растителни и животински видове, включително орангутани, малки слонове и най-голямото цвете в света, Рафлезия.

Мадагаскар - 587 713 квадратни километра: Мадагаскар е четвъртият по големина остров в света, разположен край източния бряг на Африка. Островът е известен с уникалната си дива природа, като много видове се срещат само в Мадагаскар, включително лемури, ямки и голямо разнообразие от птици и влечуги. Мадагаскар също е дом на разнообразна смесица от култури и езици.

Най-големите острови в света
Снимка: pixabay.com

Остров Бафин - 507 451 квадратни километра: Остров Бафин е най-големият остров в Канада и петият по големина остров в света. Островът се намира в Северния ледовит океан и е покрит до голяма степен от лед и сняг. Въпреки суровия си климат, остров Бафин е дом на малка популация от местни инуити, които живеят на острова от хиляди години.

Суматра - 473 481 квадратни километра: Суматра е шестият по големина остров в света, разположен в западна Индонезия. Островът е известен със своите буйни тропически гори, които са дом на голямо разнообразие от растителни и животински видове, включително тигри, орангутани и слонове. Суматра също е дом на много местни племена, които са запазили традиционния си начин на живот от векове.

Хоншу - 227 962 квадратни километра: Хоншу е най-големият остров в Япония и седмият по големина остров в света. Островът е дом на най-големите градове в страната, включително Токио, Осака и Киото, както и много исторически места, включително храмове, замъци и светилища. Хоншу е известен и с естествената си красота, с планини, гори и плажове, привличащи туристи от цял свят.

Остров Виктория - 217 291 квадратни километра: Остров Виктория е вторият по големина остров в Канада и осмият по големина остров в света. Островът се намира в Северния ледовит океан и до голяма степен е покрит с тундра и лед. Въпреки суровия си климат, островът е дом на малка популация от местни инуити, които разчитат на риболова и лова за препитанието си.

Великобритания - 209 331 квадратни километра: Великобритания е най-големият остров в Европа и деветият по големина остров в света. На острова се намират Англия, Шотландия и Уелс, както и много по-малки острови, включително остров Ман и Нормандските острови. Великобритания е известна с богатата си история, култура и традиции, включително монархията, Шекспир и Бийтълс.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин