Любопитни факти за остров Мадагаскар, които може би не знаете - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за остров Мадагаскар, които може би не знаете
Автор: Елена Исаева

Мадагаскар определено може да се каже, че е едно от най – интересните и екзотични места в света. Тук туристите идват, за да комбинират почоивка с няколко екскурзии, които просто няма как да пропуснете щом сте стигнали до остров Мадагаскар.

Мадагаскар е островна държава в Индийския окена, която се намира близо до източния бряг на континентална Африка. Островът е четвъртият по големина в света. Мадагаскар е уникален остров в много отношения. Около 90 % от неговата флора и фауна не се срещат никъде другаде по света.

Любопитни факти за остров Мадагаскар, които може би не знаете
Снимка: pixabay.com

Ето и няколко интересни факта за островната държава, които може би не знаете:

1.Остров Мадагаскар преди милиони години е бил част от суперконтинента Гондвана.

2.Мадагаскар е отркит през 16 век от португалеца Диего Диас.

3.Ванилията е направо свещена за острова, защото Мадагаскар е най – големият производител и износител на ванилия.

4.Цвета на почвата на този чуден остров е предимно червена и от там идва и едно от имената на острова – „Червеният остров“.

5.В Мадагаскар се намира защитеният от ЮНЕСКО исторически паметник Royal Hill of Ambohimanga. Той включва царски град, некропол и други много интересни и свещени места.

6.В Мадагаскар няма да видите типичните животни за Африка като лъвове, жирафи, зебри или хипопотами. Островът обаче е дом на повече от 12 000 вида животни и растения, от които около 10 000 са уникални! За съжаление стотици видове от тези животни са застрашени от изчезване, тъй като 90% от естествената им среда е разрушена.

7.В света има около 160 вида хамелеони. Почти половината от тях могат да бъдат намерени само на остров Мадагаскар. На хамелеонът му трябват само 20-30 секунди, за да промени своя цвят.

8.Ето и нещо малко странно поне за нашите разбирания. Тук не е прието да се почистват паяжините в къщите на жителите на Мадагаскар, тъй като паяците тук се считат за свещени и за това те не могат да бъдат докоснати или увредени. Следователно всяка паяжина е незаменима и добре дошла за всеки дом.

9.Баобабите са един от символите на Мадагаскар. Шофирайки по пътя, който свързва градовете Морундава и Белони-Цирибиина, можете да видите уникалната и добре известна алея на баобабите, които са на повече от 1000 години. Доста е трудно да се определи възрастта на един баобаб, тъй като това дърво няма годишни пръстени. Единственият сигурен начин е чрез радиовъглеродният анализ.

10.Има множество слухове и легенди, че точно на остров Мадагаскар са заровени голяма част от изчезналите европейски съкровища.

Любопитни факти за остров Мадагаскар, които може би не знаете
Снимка: pixabay.com

11.В повечето страни по света такава болест като чумата е практически забравена. Но в Мадагаскар огнищата му постоянно се регистрират. Освен това през последните 20 години се забелязва рязко нарастване на заболеваемостта.

12.Остров Мадагаскар е около 587 000 квадратни километра. Това е четвъртият по големина остров в света. По отношение на територията той е надминат само от Гренландия, Нова Гвинея и Калимантан.

Определено за остров Мадагаскар може да се каже още много, но винаги е по – добре да бъде видяно. Мястото е повече от уникално и всеки, който има възможност да го посети е късметлия.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин