9 невероятни неща, които трябва да направите в Мадагаскар - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 невероятни неща, които трябва да направите в Мадагаскар
Автор: Peika.bg
9 невероятни неща, които трябва да направите в Мадагаскар
Снимка: pixabay

Древни пейзажи, плажове, които сякаш са извадени от картички и кухня, повлияна от всяко кътче на земното кълбо, Мадагаскар има по нещо за всеки пътешественик. 

А сега нека разгледаме 9 невероятни неща, които трябва да направите в Мадагаскар:

1. Среща с лемур

9 невероятни неща, които трябва да направите в Мадагаскар
Снимка: pixabay

Много хора посещават Мадагаскар с основната причина да видят лемури сред природата. Тези харизматични, интелигентни животни са ендемични за острова и могат да бъдат намерени близо 100 различни видове и подвидове лемур.

Националните паркове на острова предлагат най-добрия ви шанс за среща с лемури, като много от тях имат интересни пътеки и водачи, които ще ви помогнат да срещнете животните сред природата. Националният парк Andasibe-Mantadia е най-близо до столицата и има голямо население на indri, най-големият лемур.

Ще чуете отличителните им звуци от километри. Ranomafana е друг популярен парк, предлагащ богата и разнообразна дива природа, както и редки срещи на по-голям бамбуков лемур и златен бамбуков лемур.

Насочете се към резерват Беренти за гарантирани срещи с кафяви лемури. Там се снимат всички филми с тях по телевизионните документални филми. Общественият резерват Anja е дом на няколко отряди от костурни лемури.

2. Разходка сред баобабите

9 невероятни неща, които трябва да направите в Мадагаскар
Снимка: pixabay

Мадагаскар е дом на шест вида дървета баобаб, най-големите от които растат на височина 30 м и 14 м в диаметър.

Те са присъща част от пейзажа на страната, особено в по-сухите места на юг, а в миналото местните хора разчитали на тях за храна и вода. Местните жители наричат ​​баобабите „дървото на живота“ и дори днес тези странни луковични дървета остават в малагаски фолклор и вярвания.

Най-впечатляващите и фотогенични баобаби очертават разкъсания черен път между Морондава и Белони Цирибихина в западен Мадагаскар.

Известен като "Авенюто на Баобабите", той е облицован от двете страни с гигантски баобаби, за които се смята, че са на възраст над 800 години. Това е поразителна гледка, особено при изгрев и залез, както и емблематична за страната. Планира се пътят да стане първият официален природен паметник на Мадагаскар.

3. Открийте перфектен плаж на брега на Индийския океан

9 невероятни неща, които трябва да направите в Мадагаскар
Снимка: pixabay

Както бихте очаквали за остров, закотвен в лазурните води на Индийския океан, Мадагаскар е благословен със своя справедлив дял от красиви плажове.

Като доста голям остров, с над 5000 км крайбрежна ивица, той предлага плажове от всякакъв вид: някои пусти и отдалечени, други по-подходящи за водни дейности като сърф и кайт сърф.

Североизточният бряг около Sale Sainte-Marie предлага простиращи се с палми участъци от бял пясък, усамотени заливи и тюркоазени, бистри води. Nosy Be, в северозападната част, е също толкова красив и предлага по-тропическа атмосфера, особено в идиличните плажове на Амбатолоака и Амбондрона. Архипелагът Мицио е известен като „Малдивите на Мадагаскар“.

За нещо малко по-автентично опитайте Anakao, рибарско селище, допълнено с цветни лодки. Той има зашеметяващ бял пясъчен плаж и кристално чисти води, идеални за гмуркане с шнорхел. Толанаро, на юг, предлага хиляди забавленияя за сърф и кайт сърф.

4. Разходка из каменната гора

9 невероятни неща, които трябва да направите в Мадагаскар
Снимка: pixabay

Създаден преди 200 милиона години, когато варовиковото морско дъно било изтласкано нагоре, Цинги де Бемараха е извънземен пейзаж от назъбени карстове, изострени от ерозията и времето.

На малагасийски език "tsingy" означава „мястото, където човек не може да ходи“. Поглеждайки през бодливата каменна гора, веднага можете да видите защо е наречено така.

Стигането до Цинги де Бемараха не е лесно. Достъпът е по черен път, който през влажния сезон се превръща в непроходима тресавица. Но когато го направите, ще разберете, че усилията си заслужават.

Множеството мостове от въздушно окачване, стоманени кабели, колчета и стълби ще ви отведе дълбоко в „гората“ - разбира се с обучен водач и цялото подходящо оборудване за безопасност. Околният резерват е дом на множество уникални влечуги, птици и растения, както и 11 вида лемури, изключителни за парка. 

5. Разгледайте хълмовете на Тана

9 невероятни неща, които трябва да направите в Мадагаскар
Снимка: wikimedia

Когато пристигнете за първи път в столицата Антананариво, може да ви дойде на ум, че това е един прашен и хаотичен африкански град. Транспортният хъб е съсредоточен в долната част на града, до Analakely: разпръснат, хаотичен пазар, където всичко, което можете да си представите, се купува и продава.

Но Тана, както го наричат ​​местните, е град, построен на хълмове. И подобно на мадагаскарските кралски и френски колониалисти, трябва да се заемете с тях - по-специално от района на Haute-Ville.

Тук шумът отшумява, въздухът изглежда по-чист и улиците са облицовани с красиви колониални сгради, построени от французите. Тук ще намерите художествените галерии и музеи на града, както и най-добрите му кафенета и ресторанти. 

6. Пътуване с влак

Годините след независимостта не са се отразили добре на мадагаскарските железници. Повечето са изпаднали в немилост и изоставени след като удря икономическата криза.

Една линия обаче продължава да трака по трескава пътека от Фианарансоа в планината до Манакара на брега. Това пътуване е едно от най-вълнуващите автентични неща, които можете да направите в Мадагаскар.

Пътуването с влак не е особено удобно, дори и в първа класа. Не е и много бързо. Може да отнеме между 12 и 24 часа, за да изминете 163 км до брега.

Но по пътя минавате през някои от най-красивите гледки на Мадагаскар и получавате рядка представа за общности, където влакът е единствената връзка с външния свят. По пътя има 18 спирки. Тъй като стоките се зареждат и разтоварват, ще ви предложат всякакви местни лакомства за ядене и пиене.

7. Насладете се на палитра от вкусове при всяко хранене

9 невероятни неща, които трябва да направите в Мадагаскар
Снимка: pixabay

Мадагаскар е културен и търговски кръстопът от векове и това може да се види в храната му. Всяко ястие намеква за далечни аромати, независимо дали е френско, индонезийско, индийско, африканско или близкоизточно. Независимо дали ядете от крайпътна сергия, малък хотел или ресторант,ще останете очаровани.

Закуската в Haute-Ville, например, там можете да се наслаждавате на френско кафе и сладкиши. Сутрин опитайте коба, популярна улична храна, състояща се от бананова, фъстъчена и оризова паста, обвита в обвивка от бананови листа.

Кабаро, приготвен от сушени лимони и кокосови орехи, е лек и вкусен обяд. Запазете достатъчно място за ромазава, традиционна телешка яхния със зелени зеленчуци, лук и редица подправки, сервирана с ориз. Счита се за национално ястие на Мадагаскар.

8. Насладете се на красивите морета на Мадагаскар

9 невероятни неща, които трябва да направите в Мадагаскар
Снимка: pixabay

Мадагаскар е фантастично място за гмуркане, независимо дали сте опитен водолаз или начинаещ, който тъкмо сега започва да опознава морските дълбини. Югозападът се гордее с третата най-голяма коралова рифова система в света, в която живеят над 6000 морски вида, а водите около Носи Бе и други острови на север предлагат добра видимост, идеална за шнорхелинг.

Морските видове на Мадагаскар го правят наистина забележителна подводна дестинация. Китовите акули посещават Мадагаскар между септември и декември, като се събират, за да се хранят с цъфтящ планктон край островите на северозапад. Те могат лесно да бъдат забелязани от повърхността.

От юли до септември ще забележите гърбици, които се събират на североизточен остров Île Sainte-Marie. Те се събират там, за да се чифтосват и раждат, преди да се върнат в Антарктида. Невероятно подводно изживяване.

9. Национален парк Исало

9 невероятни неща, които трябва да направите в Мадагаскар
Снимка: wikimedia

Разположен в южната централна част на страната, националният парк Исало е дива земя на скали, дерета, проломи и каньони, която е идеална за туризъм.

Смятан за страшен от хората от Малагасийските бари, които погребват мъртвите си в пещерите високо в ждрелата, паркът също е изпълнен с ендемична флора и фауна. Не е необичайно да попаднете и на група от лемури, които похапват наоколо. Те остават относително спокойни от хората.

Паркът предлага походи с различна трудност. Изследването на каньона де Макис е сравнително равна и лесна разходка.

Походът до красивата Piscine Naturelle включва преход до стената на масива, правейки разходката в прохладната вода още по-освежаваща. Единствено опитни туристи трябва да обмислят разходката из масива от Пискине Нейлдс до Каскада де Нимфес.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин