Планината Ръшмор и тайната стая - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Планината Ръшмор и тайната стая
Автор: Peika.bg
Планината Ръшмор и тайната стая
Снимка: wikimedia

Планината Ръшмор е национален паметник в САЩ, разположен в района на гр. Кийстоун, щата Южна Дакота и се издига на височина от 1745 метра.

Паметникът символизира първите 130 години от историята на САЩ. Между 1927 г. и 1941 г. върху площ от около 5 кв. км са издялани лицата на 4 американски президенти, от ляво на дясно: Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн. Те са избрани заради тяхната роля в опазването на страната и разширяването на територията ѝ.

Началото е поставено от скулптора Гитзън Борглам през 1927 г., който заедно с 400 работници започва изграждането на огромните статуи. Условията на труд по създаването на статуите били изключително опасни, тъй като работниците трябвало да се спускат, вързани със стоманени въжета. Въпреки  това за всичките 14 години работа по проекта не бил регистриран нито един смъртен случай. Образът на Джордж Вашингтон е завършен на 4 юли 1934 г. 2 години по-късно президентът Франклин Делано Рузвелт открива лика на предшественика си Томас Джеферсън. По случай 150-ата годишнина на американската конституция е завършен и паметникът на Линкълн на 17 септември 1937 г. Официално паметникът е открит на 31 октомври 1941 г.

Планината Ръшмор и тайната стая
Снимка: wikimedia

Образът на Теодор Рузвелт е разположен в по-заден план от тези на другите президенти, тъй като при експлозия е бил отчупен твърде голям масив от скалите.

В по-голямата си част „Планината Ръшмор“ се състои от гранит. Близо 90 % от монумента е изваяна с помощта на динамитни взривове. Детайлите по лицата на президентите са оформени с пневматичен чук.

Цялостният план на скулптора не е изпълнен. Предвиждало се президентите да се изваят от главата до кръста в скалите, но работата е прекратена заради внезапната смърт на Борглам. По-късно синът му опитва да завърши делото на баща си, но финансирането на проекта е спряно, защото парите са били пренасочени за ресурсите на Втората световна война.

Планината Ръшмор и тайната стая
Снимка: pixabay

Целият мемориален комплекс „Планината Ръшмор“ е изграден с първоначална цел да се привлече по-голям брой туристи към Блек Хилс. Най-много посетители тук има през лятото, около юни и август, но по-удачното време за посещение е или през април-май, или периода от септември до октомври. Туризмът в Южна Дакота е втората по приходи индустрия, като „Планината Ръшмор“ е най-голямата туристическа атракция. През 2004 г. над 2 милиона посетители са пътували до мемориала.

Тайната стая?

На пръв поглед планината Ръшмор по нищо не издава и дори не загатва за това, че крие своята тайна. Тук се крие загадка, за която знаят само избрани. Малцина са наясно, че планината Ръшмор, която годишно е посещавана от няколко милиона туристи има тайна стая.

Тя е известна като „Скритата зала със записи“. Вътре, зад 540-килограмов гранитен камък, който залоства титаниев трезор, има кутия от тиково дърво, която съдържа 16 порцеланови емайлирани плочки с текстовете на Декларацията за независимостта на САЩ, Декларацията за правата и Конституцията. Там също така се съдържа и биографията на Гътсън Борглум – отговорният скулптор на монумента – както и историята на всеки от президентите.

В тази скрита стая, скулпторът искал да остави съобщение на бъдещите поколения — като един вид тайник за съкровища, който ще бъде отворен след няколко хиляди години и ще позволи на друга цивилизация да разбере всичко за нас, особено когато ние няма да бъдем вече тук.

Скритата зала със записите се намира зад скалите от задната страна на планината и не е отворена за посетители.

- Ако искате да направите една виртуална обиколка на планината Ръшмор и да разберете още интересни факти, вижте тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин