7 красиви водопада в района на Пловдив - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 красиви водопада в района на Пловдив
Автор: Вероника Иванова
7 красиви водопада в района на Пловдив

В местността около Пловдив са разположени доста водопади, които си струва да бъдат видени.

Макар не всички те да се намират чак толкова близо, едно е сигурно – всеки от тях е впечатляващ и красив по свой начин. Ето и кои от тях задължително трябва да посетите, в случай че се намирате в района на Пловдив:

1. Устинският водопад

На 15 км от Пловдив, в полите на Родопите, се намира село Устина, известно с разположения край него 15-метров водопад. За удобство на посетителите са изградени места за отдих и палене на огън, както и малък параклис, наречен “Свети Георги”. За да стигнете до параклиса и водопада, трябва да тръгнете по пътека, започваща от горната част на село Устина (там има малко площадче с чешма). Целият преход в едната посока не би трябвало да ви отнеме повече от 20-25 минути.

7 красиви водопада в района на Пловдив

2. Сливовдолско падало

Сливовдолското падало е най-високият водопад в Родопите, като разположението му е малко след Бачково в посока Смолян. Мястото е много живописно, като малко преди самият водопад туристите могат да видят множество по-малки водопади и каскади. За да стигнете дотук трябва да тръгнете по пътека, започваща до изхода на третия тунел на пътя Асеновград-Смолян. Има и друг вариант да стигнете до водопада – трябва да се движите по маркирана пътека, тръгваща  от хижа Марциганица (излиза малко над водопада). Имайте предвид, че Сливовдолското падало е най-интересна гледка през пролетта, тъй като тогава е най-пълноводно.

7 красиви водопада в района на Пловдив

3. Фотинските водопад

За да стигнете до това място ще трябва да тръгнете по пътека, започваща от центъра на село Фотиново. Самото село е разположено на 76 км от Пловдив, а що се отнася до прехода  към водопадите – той продължава около 1 час, като се следва реката. Фотинските водопади са общо 3 – първият е с височина на пада 6-7м, вторият  – 17-18 м, и третият – 5-6 м. За да стигнете до самото село Фотиново трябва да излезете от Батак в посока Пещера. След около 3 км се хваща отбивката вдясно (има табела). Оттук до селото са около 16 км.

7 красиви водопада в района на Пловдив

4. Загражденски водопади

Ако искате да видите тези красиви водопади, първо ще трябва да стигнете до село Загражден. Селото е разположено на  1300 м надморска височина – на границата между Източните и Западните Родопи, на 80 км от Пловдив. Движейки се по пътя Асеновград-Смолян, трябва да завиете наляво в посока Лъки и Кръстова гора. След като подминете разклона за Кръстова гора ще стигнете първо с. Белица, а след това и с. Загражден. Оттук нататък се върви по екопътека (известна като Загражденската екопътека), а местните ще ви упътят откъде точно започва тя. Самите водопади представляват множество водни каскади, като най-големите са “Чистилището” и “Козарника”.

7 красиви водопада в района на Пловдив

5. Сувчарското пръскало

Този водопад е обявен за природна забележителност, а височината на пада му е 54 м. Намира се в Стара планина, близо до с. Христо Даново и на 80 км от Пловдив. Този маршрут изисква малко повече свободно време, но пък може да бъде съчетан с една планинска разходка по пътеката за хижа “Козя стена” и едноименния природен резерват (има и разклонение към хижа “Ехо”).

7 красиви водопада в района на Пловдив

6. Водопадът край с. Първенец

Село Първенец е съвсем близо до Пловдив – само на около 10 км, а малко след като излезете от него, в посока с. Храбрино се намира и водопадът на река Първенешка. Мястото е подходящо за пикник, като тук има и няколко заведения, скрити между дърветата.

7 красиви водопада в района на Пловдив

7. Самодивско пръскало

Самодивското пръскало е един от най-красивите и високи водопади в Родопите и страната ни като цяло. Височината на пада му е 45-50 м , като водата се спуска почти директно. Водопадът се намира в района на град Девин, край приказно красивата екопътека “Лъката”. Движейки се по тази екопътека ще стигнете до малка бетонна къща и зелени мостчета, разположени вдясно. Оттук нататък трябва да следвате дясната пътека, за да стигнете до Самодивското пръскало.

7 красиви водопада в района на Пловдив

В случай че разполагате с достатъчно време, можете да се разходите и по екопътеката “Каньонът на водопадите” край Смолян, от която се виждат цели 46 водопада.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин