Старо Железаре - селото на уличното изкуство (Галерия) - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Старо Железаре - селото на уличното изкуство (Галерия)
Автор: Peika.bg

Старо Железаре е село в Южна България. Намира се в община Хисаря, област Пловдив.

До 1934 г. село Старо Железаре се нарича Демирджилери.

На Чолакова могила при Старо Железаре се намира Тракийска обсерватория – съоръжение от побити в кръг каменни блокове. Отстои на около 10 км югоизточно от тракийския култов храм при Старосел и на 12 км от град Хисаря.

Състои се от 24 вертикални каменни плочи, две от които липсват. Плочите са с различни размери. Наредени са в правилна окръжност. По всяка вероятност са използвани от тракийското племе одриси. След преустановяване използването на съоръжението, то е засипано с почва. Върху изравнената площадка над него бяха открити керамични фрагменти от съдове, които се датират към началото на V в. пр. Хр. След това е довършен насипът до получаване на съвременната форма на могилата. Съоръжението е датирано от VI в пр. Хр. Това е единственият такъв обект от тип Стоунхендж в района на Горна Тракия (дотогава са намирани само в Източни Родопи и Странджа).

Археолого-астрономическите проучвания доказват, че този кромлех (астрономическа обсерватория) се е използвал за измерване на годишния цикъл, равноденствията и слънцестоенето, които са играли важна роля в обредния и стопански календар на древните траки. Наблюденията на различните фази от движението на Бога-Слънце е било задължение на жреците. А всички останали са му отдавали почит чрез масовата мистериална обредност – поднасяне на дарове и жертви.

Старо Железаре е своеобразна арт-галерия на открито – къщите и оградите им в селото са изрисувани с графити представящи световни знаменитости и жители на селото. Автори са Венцислав Пирянков, чиито родови корени са в Старо Железаре, и съпругата му Катажина.

Снимки: Женета Димитрова

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин