Кратка разходка в подножието на Рила: Овчарченски водопад “Горица” - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кратка разходка в подножието на Рила: Овчарченски водопад “Горица”
Автор: Вероника Иванова
Кратка разходка в подножието на Рила: Овчарченски водопад “Горица”
Снимка: bg.wikipedia.org

Интересно предложение за еднодневна разходка, в случай че живеете в София и околностите, е Овчарченският водопад  “Горица”.

Разположен е в северното подножие на Рила, в близост до село Овчарци и до град Сапарева Баня. Измежду всички водопади в Рила, той е най-ниско разположения – 900 м надморска височина. Образувал се е по течението на река Горица, която събира водите си от склоновете на върховете Крива Соспа, Каменна мандра и Кабул.

Височината на водопада е 39 м, като в долната си част образува тераса. За да стигнете до него ще трябва да тръгнете по екопътека, започваща от горния край на село Овчарци. Тя продължава до местността Соколов изглед, намираща се на 1200 м надморска височина. Движейки се по нея ще може да видите още 5-6 по-малки водопада, с височина от 5 до 15 м, разположени над големия водопад.

Кратка разходка в подножието на Рила: Овчарченски водопад “Горица”
Снимка: bg.wikipedia.org

Овчарченският водопад е пълноводен през цялата година, като метеорологичните условия не оказват влияние върху водния поток. Той е обявен за природна забележителност, а територията му – за защитена.

Съществува и интересна легенда, свързана с произхода на водопада, която разказва за красива девойка от селото на име Горица. Тя живеела щастливо със своя избраник – овчаря Йовица. Мълвата за нейната красота достигнала до турския бей, и един ден той изпратил слугите си да я отвлекат. Девойката побягнала към планината, и за да не попадне в ръцете на преследвачите си се хвърлила от скалите.

Кратка разходка в подножието на Рила: Овчарченски водопад “Горица”
Снимка: bg.wikipedia.org

В случай че разполагате с малко повече време, можете да посетите още един интересен обект, намиращ се само на около 3 км от Овчарченският водопад. Става въпрос за Ресиловски манастир “Покров Богородичен”, който е разположен на 2 км от село Ресилово и на 5 минути път от Сапарева Баня и Дупница. Пътят дотам е достъпен с лек автомобил, като трябва да се движите от Дупница, в посока Сапарева Баня. Точно след като излезете от село Ресилово ще видите указателна табела за манастира. Отбивате вдясно и след около 2 км асфалтов път ще достигнете и самият манастир (там има паркинг).

Кратка разходка в подножието на Рила: Овчарченски водопад “Горица”

 Ресиловският манастир е действащ женски манастир, чиито изграждане е започнало още през 1932 г., като средства за тази цел са събирани от дарения на граждани, живеещи в околността. В началото тук се заселили Игумения Пеларгия, заедно със сестрите Клавдия, Серафима, Ксения, Евдокия и Татяна. Те живеели в малка пристройка при склона на планината, от която днес са запазени само основите. В района на манастира са открити и останки от т. нар. “Римски плочи”, които са използвани през ранното Средновековие за подова настилка на храмовете. Значителен принос за създаването на манастира има и цар Борис ІІІ, който също дарява немалка сума. Манастирът е завършен и осветен от епископ Флавиан през 1940 г., а през 1995 г. е цялостно реконструиран, като е построена църква и нови помещения за живеене. Малко преди входа посетителите могат да видят аязмото и параклиса “Свети Дух”.

Храмовият празник на Ресиловския манастир е 1 октомври.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин