2 новооткрити музея, които “живеят” извън стандартите - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
2 новооткрити музея, които “живеят” извън стандартите
Автор: Вероника Иванова
2 новооткрити музея, които “живеят” извън стандартите
Снимка: museumofillusions.bg

Мнозина от нас обичат да прекарват част от свободното си време, отдавайки се на културни мероприятия, като, например, посещения на музеи.

Въпреки че сме свикнали да възприемаме този вид институция като място, където трябва да сме сериозни и да пазим тишина, напоследък се появяват все повече музеи, които опровергават наложеното мнение. Именно за два такива музея искаме да ви разкажем в тази статия – общото помежду им е, че и двата са доста нестандартни и са отворили врати съвсем наскоро. Ето ги и тях:

Музей на махмурлука, Загреб, Хърватия

Този нетрадиционен музей, отворил врати преди малко повече от месец в хърватската столица, успя да предизвика интереса, както на медиите, така и на обикновените хора. Идеята за създаването му се зародила в приятелската компания на група студенти, които се опитвали да преразкажат веселите си пиянски истории. Един от членовете на групата, например, разказал как на сутринта, след пиянска вечер, открил педал от велосипед в джоба си, без да знае как е попаднал там. Така се зародила идеята да бъдат събрани вещи и истории, които да бъдат поместени в обособено за целта пространство. В момента този педал от велосипед се намира на централно място в музея, а до него има още пътен знак, саксия, стълба и други “експонати”, намирани все по сходен начин. Освен това мястото предлага различни забавления, като пиян дартс и бирени очила, а всеки посетител може да остави своята история и вещите, свързани с нея, в музея. Засега помещението, в което се намира този нестандартен музей е със скромни размери, но за в бъдеще създателите му се надяват да успеят да го преместят в по-голяма зала. Въпреки шеговитата атмосфера, те смятат, че чрез съществуването му ще накарат повече хора да се замислят за последиците от една такава пиянска вечер, които могат да бъдат доста неприятни.

2 новооткрити музея, които “живеят” извън стандартите

 Историите се представят на хърватски и английски, а работното време на музея е от 9:00 до 23:00 часа всеки ден. Що се отнася до самите посетители на музея, то засега може да се каже, че над 50% от тях са студенти.

Музей на илюзиите, София, България

Музеят на илюзиите съвсем наскоро отвори врати в нашата столица, като част от европейска група музеи, която е основана в Литва. Експозицията му всъщност представя оптически илюзии, свързани с оптически измами и възприемане на перспективата. Тук са обособени няколко зали: историческа зала с различни картини; зала с оптически илюзии; зала с фосфорен тапет – в нея посетителите могат да рисуват със светлината или да оставят отпечатък от сянката си върху стената.

2 новооткрити музея, които “живеят” извън стандартите
Снимка: museumofillusions.bg

Музеят на илюзиите е доста нестандартно място, където всеки може да се забавлява, според нагласите си. Той вече набира популярност, както сред децата, така и сред възрастните. В случай, че искате да го посетите, то може би следната информация ще ви е от полза:

Музеят се намира в центъра на София – бул. “Мария Луиза” 16, и е отворен от 10:00 до 20:00 часа. Входът е платен, като за ученици, студенти и пенсионери той е 17 лв., за възрастни – 21 лв. Можете да купите и семеен билет, който включва посещение от 2-ма възрастни и 2 деца (над 7 години) и е 65 лв. За деца под 7 години входът е безплатен.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин