Най-големите шведски острови (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-големите шведски острови (част 2)
Автор: Peika.bg
Най-големите шведски острови (част 2)
Снимка: flickr/Markus Trienke

Знаете ли, че на територията на Швеция има 221 831 острова, от които едва 1000 са обитаеми?

Друг интересен факт е, че общата площ на шведските острови е по-голяма от континенталната част на страната. Швеция е на първо място в списъка на страните с най-голям брой острови. Затова решихме в следващите редове да ви покажем кои са нейните 4 най-големи острова.

Ето ги и тях:

1. Остров Готланд

Остров Готланд е с площ от 2994 кв. км и е най-големият остров както в Швеция, така и в Балтийско море. Той е епархия, община, окръг и провинция в страната, към която спадат и още два по-малки острова на северТам процъфяват информационните технологии, туризмът, дизайнът и преработката на хранителни продукти. Островът представлява една много романтична провинция, съхранила своята идентичност чрез красиво боядисаните фермерски къщички и приказни цветя. Населението на Готланд е близо 60 ил души, във Висбю,главният административен град на острова, живеят около 25 хил. души. Висбю е и най-запазеният  средновековен град в Швеция. Ето защо попада под защитата на ЮНЕСКО за културно и природно богатство.

Най-големите шведски острови (част 2)

2. Остров Хисинген

Остров Хисинген се разпростира на площ от 199 кв. км и е четвъртият по големина шведски остров. Той е част от град Гьотеборг, а населението му наброявва 130 хил.душиХисиген е най-населеният остров в Швеция и е дом на най-добрите предградия, индустрии и пристанища в Гьотеборг.

Най-големите шведски острови (част 2)

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин