Най-голямата глава на брега на Дунав - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-голямата глава на брега на Дунав
Автор: Георги Василев
Най-голямата глава на брега на Дунав
Снимка: Sebastian Costin

Това 40-метрово каменно лице, което наблюдава река Дунав, прилича доста на някой от героите на Дж.Р.Р. Толкин. Всъщност, то е доста ново творение на румънски бизнесмен.

Децебал (Децебалус - смелия) е последният владетел на даките. Той е и един от най-могъщите владетели на това древно кралство. След като обединява разпокъсаните племена на даките, той води три войни срещу двама римски императори преди да бъде победен от Рим през 106 г. сл.Хр.

Националната идентичност на съвременна Румъния все още е тясно свързана с наследството на древните даки. Този монументален каменен портрет на Децебал  е творение на Йосиф Константин Драган - бизнесмен и историк. Намира се в румънската част на Дував, и е построен точно срещу римски монумент, който увековечава завоеванието на Рим над даките. Със своите 40 метра това е най-високата каменна скулптура в Европа. За направата й са били необходими 10 години (1994-2004) и опитен екип от 12 скулптури.

Надписът на статуята иронично е написан на латински - езика въведен в Румъния от противниците на Децебал и гласи "DECEBALUS REX - DRAGAN FECIT" ("Крал Децебал - сътворен от Драган").

Допълнителна информация: Статуята на Децебал се намира в близост до град Оршова (Румъния), който преди е бил част от видинското царство. Разстоянието между двата дунавски града е 141 км.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Desislava Stoyanova, 04.09.2013 | 13:23
Изглежда доста страшно и странно честно да си призная:)
Абонирайте се за нашия бюлетин