Потънал град от Древен Египет пази саркофази и огромни статуи - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Потънал град от Древен Египет пази саркофази и огромни статуи

Египетският Хераклейон е град, изгубен някъде между легендите и реалността. Допреди няколко години се смяташе, че той е древна измислица, но през 2000 г. група подводни археолози начело с Франк Годио се натъкват на останки от него и доказват, че във всеки мит се крие частица истина. А понякога и много повече.


Легендите разказват, че градът се е славил с невероятно благоденствие, за което говори още Херодот, пише iNews.bg. Твърди се още, че той е посетен от Хубавата Елена и Парис, а преди Александрия да бъде построен, е служел за главно пристанище на Египет на корабите, идващи от Гърция.

Градът, който в Древен Египет е бил известен още като Тонис, изчезва преди 1200 години. Площта му е около 11-15 кв. км при запасната част на днешният бряг Абукир в Египет.

До този момент са открити общо останките на повече от 64 кораба, златни монети, 5-метрови статуи, наред с хиляди по-малки статуи на богове, десетки дребни саркофази, за които се смята, че са съдържали мумифицирани животни, и над 700 древни котви на кораби.

Заповядайте в нашата галерия, за да видите фотографии от откриването на древния град.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Работната пчела, 23.07.2013 | 11:16
Напоследък доста потънали съкровища се наират :)
Абонирайте се за нашия бюлетин