Най-горещите места в Португалия - част 1 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-горещите места в Португалия - част 1
Автор: Peika.bg
Най-горещите места в Португалия - част 1
Снимка: pixabay

Португалия има средиземноморски климат, но има някои различия между регионите. Климатът на страната се влияе от позицията й в югозападния край на Европа и близостта й до Атлантическия океан и Средиземно море. 

Северната част на страната е по-хладна, със средна температура от около 15°C. По-топло е на юг, където средната температура е приблизително 18°C . Северозападът вижда най-много валежи, докато югоизток получава най-малко. Португалия също е много слънчева страна, получавайки 2500 до 3200 слънчеви часа годишно, средно 4 до 6 часа през зимата и 10 до 12 часа през лятото. 

Алгарве получава най-много слънце в Европа. Готови ли сте да усетите топлината? Ето някои от най-горещите места в Португалия.

Най-горещите места в Португалия

1. Амарелея – регион Алентехо

Най-високите температури в Португалия обикновено се наблюдават във вътрешността на страната. Град Амарелея е едно от най-горещите места в Европа през лятото с температура от 47,4°C, регистрирана на 1 август 2003 г. Този град е известен със своето горещо време, плътни червени вина и голям външен термометър в местната Farmácia. Амарелея регистрира и петата най-висока температура в Португалия с рекордните 46,5 °C на 23 юли 1995 г.

Най-горещ месец: август 34,4°C

Средна годишна температура: 23°C

2. Пиняо – Северен регион

Разположен при сливането на реките Доуро и Пиняо, китният град Пиняо претендира за титлата на второто най-горещо място в Португалия с висока температура от 47,2°C, регистрирана на 14 юли 2022 г. Пиняо е едно от най-популярните градове в долината Дуро и е известен със своите вина и лозя, исторически разходки с парен локомотив и живописни обиколки с лодка.

Най-горещ месец: август 27,7°C

Средна годишна температура: 13,5°C 

3. Виана до Алентежу – регион Алентежу

Град Виана до Алентежу претендира за титлата на третото най-горещо място в Португалия с висока температура от 47,0°C, регистрирана на 1 август 2003 г. Разположен в окръг Евора, Виана до Алентежу е известен с нейното архитектурно богатство, например Марианското светилище на Дева Мария от Айрес, замъкът Виана и главната църква на Виана до Алентехо, храм на мануелинска архитектура от 16-ти век.

Най-горещ месец: август 33,7°C 

Средна годишна температура: 23°C

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин