Tретата най-добра книжарница в света - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tретата най-добра книжарница в света
Автор: Peika.bg
Tретата най-добра книжарница в света
Снимка: wikimedia

Livraria Lello, Порто, Португалия. Една от най-старите книжарници в Порто е отворена от 1906 г. и очарова читателите с впечатляваща архитектура. Класифицирана е и като третата най-добра книжарница в света!

Освен голямото разнообразие от книги, самата сграда е чудесно място за разглеждане. Книжарницата е декорирана в стил Арт Нуво, с готически елементи. Луксозният интериор включва стъкло и дърво.

Червените стълби веднага привличат вниманието.

Tретата най-добра книжарница в света
Снимка: wikimedia

Малко история

Книжарницата отваря врати в сегашната сграда на 144 Rua das Carmelitas. През 1894 г. Хосе Пинто де Соуса Лело купува сградата. Той внася книги и вече управлява книжарница в Порто със своя зет Давид Лоуренсо Перейра. След смъртта на зет си Хосе Пинто де Соуса Лело, заедно с брат си Антонио Лело, основават книжарницата и издателство Lello & Irmão, Lda. Книжарницата отваря врати на 13 януари 1906 г., привличайки голямо внимание от културно заинтересованите среди в Порто.

Сега компанията е част от новосъздадената Prólogo Livreiros, книжарница, която също е притежание на член на семейство Лело. През 1995 г. книжарницата е основно реновирана. От 2013 г. е обект на цялостна защита.

През 2008 г. британският вестник The Guardian избра най-красивите книжарници в света и присъди третото място на книжарница Lello. Lello е и най-красивата книжарница в Европа и третата най-красива в света за Lonely Planet. 

Tретата най-добра книжарница в света
Снимка: wikimedia

Говори се...

Говори се, че книжарницата Lello е оказала влияние върху света на романите за Хари Потър. Авторката Джоан К. Роулинг е живяла известно време в Порто в началото на 90-те години, преподавала е английски и се твърди, че доста често е посещавала книжарницата Lello.

От 2015 г. посетителите се таксуват с входна такса от няколко евро, която може да бъде компенсирана и с покупка. През 2019 г. входната такса е 5 евро. 

Tретата най-добра книжарница в света
Снимка: wikimedia

 

Tретата най-добра книжарница в света
Снимка: wikimedia

Дизайн 

Сградата в стил Арт Нуво с нео-готическата си фасада е проектирана и построена от инженер Ксавие Естевес. Скулпторът Romão Júnior създава бюстове на важни писатели вътре. Особено привлича вниманието извитата дървена стълба, която води до отворените горни етажи. Там е обособен малък бар, в който за предпочитане се сервира портвайн. 

Tретата най-добра книжарница в света
Снимка: wikimedia

Книжарницата предлага широка гама от класическа португалска литература, добре подбран политически сегмент и голям избор от поезия.

Книжарницата също е насочена към големия брой туристи със собствен сегмент от пощенски картички, пътеводители и специални продукти.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин