Под покрива на света: Непал - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Под покрива на света: Непал
Автор: Вероника Иванова
Под покрива на света: Непал

Непал е страна, която дава големи възможности за туризъм и практикуване на екстремни спортове.

Тук може да се насладите на прекрасни гледки, да посетите различни храмове или да направите дълга разходка сред дивата природа

Разположена под самият покрив на света – връх Еверест, Непал е мечтана дестинация от любителите на планината, като тук има множество различни варианти за преходи из Хималаите. Наред с това мястото предлага чудесни условия за вдигане на адреналина със занимания като рафтинг, бънджи скокове, катерене, каяк, парапланеризъм и планинско колоездене, случващи се на фона на едни от най-красивите пейзажи на Земята.

Непал граничи с Китай на север, а в останалите посоки е заобиколена от Индия. Страната няма излаз на море, но за сметка на това тук се намират 8 от 10-те най-високи върха в света, като връх Еверест е разположен на границата ѝ с Китай. Счита се, че територията на Непал се състои от 3 физико-географски области –планинска, хълмиста и теряйска, които се редуват от изток на запад, пресичани от големи реки.

Под покрива на света: Непал
Под покрива на света: Непал

Населението на страната е 24 млн. души, като официалният език е непалският, но се говорят и още доста други езици. Освен това местните жители принадлежат към различни етноси – Чхетри (те са най-многобройни), магари, тхару, таманги, невали и др. Религиите, имащи най-голям брой поклонници тук са будизъм и нидуизъм.

Под покрива на света: Непал

Тъй като последният сезон беше доста лош за алпинистите и взе много жертви, се предвиждат някои правила, които да спомогнат за по-голямата им безопасност. Едно от условията, например, ще бъде всеки, който иска разрешение да изкачи Еверест, преди това да е изкачил връх, висок минимум 6 500 метра. Освен това ще трябва да ползва услугите на опитен водач. Сред останалите мерки, които се предвиждат са: алпинистите да са преминали подходящо обучение; да имат удостоверение, че са в добро здравословно състояние; да имат здравни осигуровки, покриващи разходите по евентуална спасителна акция. Правителството на Непал отнесе доста критики по отношение на лесното допускане на хора без достатъчно добра физическа подготовка, които забавят останалите алпинисти, така че се очаква много скоро нововъведените правила  да станат факт.

Под покрива на света: Непал

И малко встрани от темата за изкачването на Еверест ще споменем, че страната се слави и с интересната си кухня. Тя е бърза и лесна за приготвяне, като местните ястия са здравословни и богати на хранителни вещества. Много често в нея присъстват подправки като кориандър, джинджифил, чесън, черен пипер, кимион, чили, синапено и топено масло. Едно от традиционните ястия за непалците се нарича “Dal Bhat” и основните му съставки са леща и ориз, като то се консумира 2 пъти дневно. Между двете основни хранения местните обикновено хапват традиционен хляб, наречен “чура”, който се приготвя от ориз. Има и друг вид плосък хляб, който също може да замества храненето – “рота”. Освен с хляб, непалците понякога заменян храненето с зеленчуци с къри.

Под покрива на света: Непал

Други популярни ястия в страната са: Gundrook-Dheedo” – ястие, приготвено от пшеница, царевица и сушени зелени зеленчуци, наподобяващо пица; Chatamari” – вид плосък хляб, към който се добавят месо, зеленчуци, яйца и захар. От напитките пък най-много се консумират домашно приготвен ликьор (“Aila”) и светла бира от ферментирал ориз(“Thon”).

Въпреки че страната е една от най-бедните в света, тя оставя чудесни впечатления у туристите не само поради природните си дадености, но и заради топлото и приятелско отношение, което те срещат у местните жители.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин