Най-интересните места за посещение в Арецо - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните места за посещение в Арецо
Автор: Елена Исаева

Арецо е главният административен център на област Арецо, регион Тоскана, Централна Италия. Градът е създаден от етруските като център за производство на теракота, като археологическите находки, намерени в района датират от IV век.

Арецо заема централно местоположение, като се намира на еднакво разстояние от Адриатическо и от Средиземно море и горе долу на еднакво разстояние от Перуджа и от Флоренция.

Най-интересните места за посещение в Арецо
Снимка: pixabay.com

Разположен е на хълм, като се състои от два града – във високата част се намира старият исторически град, а долу в по – ниската част се намира по – новият модерен град.

Арецо е запазил голяма част от своето богато културно – историческо наследство. Тук туристите определено не скучаят. В Арецо има изобилие от старинни сгради, многобройни църкви, римски останки, редица интересни и богати на артефакти музеи и не на последно  място красиви паркове и места за разходки и релакс.

В историческата част на Арецо има няколко живописни площади, заобиколени с красиви архитектурни шедьоври. Най – известният площад е Пиаца Гранде. Сградите около него имат интересен облик – смесица от няколко различни архитектурни стила – ренесанс, средновековни и традиционни италиаснки. На площада се намира известната Chiesa di Santa Maria della Pieve, както и Голямата художествена галерия.

Много близо до площада се намира и запазената Крепост Fortezza Medicea, строена през XVI  и XVII век като отбранително съоръжение с петоъгълна форма и 5 наблюдателни кули. Изкачвайки се на върха на кулите, могат да се видят красиви гледки към града и околността.

Катедралата на Арецо Сан Донато е грандиозна и великолепна, проектирана е от Данте Вивиани. Вътрешността и е украсена с цветни фрески, създадени от известният архитект Донатело.

Базиликата Сан Франческо е друга интересна религиозна постройка, датираща от XIII век и може би е и една от най – старите църкви в града.

Внушителна е и интересна за разглеждане е и Църквата Санта Мария дела Пиев, която се намира на Пиаца Гранде. Това е и най – красивата и уникална сграда в Арецо. На предната фасада на църквата има на различни нива по няколко реда красиви каменни арки. Построена през XI век, тя е и най – старата запазена църква тук.

Най-интересните места за посещение в Арецо
Снимка: pixabay.com

В пределите на града има останки от древен римски амфитеатър, където някога може би са се водили глатиаторски битки.

В Арецо има няколко интересни музея. Археологическият музей е истинско богатство с много голяма стойност за Арецо. Тук се съхраняват много древни реликви и артефакти, обхващащи дълъг исторически период. В музея се съхраняват глинени съдове от I век, скъпоценни камъни, човешки останки от VI век, бронзови оръдия и инструменти и други.

В музея за средновековно и модерно изкуство се съхраняват редица произведения на историческото и изобразителното изкуство.

В Арецо има няколко парка, които предлагат възможност на местните и на гостите на града да се насладят на зеленината и красивите цветя след дългата обиколка в разглеждане на исторически забележителности. Parco Passeggio del Prato е имено такова място. Намира се на пешеходно растояние от Пиаца Гранде. На територията му има красива гора и пешеходни алеи, които дават възможност в горещите и знойни летни дни да се разхождате спокойно на сянка, вдишвайки чистия въздух и наслаждавайки се на интересните дървесни видове. На централно място в парка има паметник на роденият тук италиански учен, поет и хуманист Франческо Петрарка. В негова чест през XIX век е построен театър с невероятен интериор с красиви червени и златни декорации.

Арецо е град, който може да даде на всекиго по нещо. Сложете го в списъка с желаните дестинации и ще бъдете щедро възнаградени.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин