Най-интересните неща за 100 - те национални обекта - част 1 - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните неща за 100 - те национални обекта - част 1
Автор: Елена Исаева

В България има много забележителности, както исторически, така и природни феномени. Още от 1966 г. е създаено българско национално туристическо движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта “, което има за цел да насърчава туристите да опознават страната чрез посещение на едни от най – значимите туристически обекти – исторически, културни, природо – географски, археологически и архитектурни паметници. В тях се включват природни феномени, архитектурни резервати, исторически местности, манастири и други. Може би всеки от нас има или е имал книжка със 100 –те национални обекта, в която се поставя печат при посещението им. Някой има златна значка, друг - сребърна, според броя на посетените обекти. А дори и да нямате значка, имате поне няколко печата или пък сте посещавали някои от обектите без да си носите книжката.

В тази поредица от статии ще ви запозная с най – интересното от всеки обект.

Най-интересните неща за 100 - те национални обекта - част 1
Снимка: Елена Исаева

Къща – музей „ Никола Вапцаров“ в гр. Банско. Посветена е на един от най – популярните поети на България през XX век. Това е къщата, в която поетът е живял. От 1952 г. е превърната в музей. Тук поетът е писал едни от най – хубавите си стихове, редактирал е в. „ Литературен критик“. В музея се съхраняват негови тетрадки, ръкописи, снимки от ученическите му години, преводи на стиховете му на повече от 30 езика. Тук ще видите и Световната награда за мир, която му е присъдена посмъртно през 1952 г.

Музей „ Неофит Рилски“ – гр. Банско, открит през 1981 г. Родната къща на Неофит Рилски, която е типичен образец на архитектурата в града от края на XVII  и началото на XIX век.

Велянова къща, Банско. Възрожденска сграда, обявена през 1967 г. за паметник на културата с национално значение. Изографисана е от уста Велян Огнев, представител на Дебърската художествена школа.

Постоянна изложба „ Банска художествена школа“ – възрожденска школа от XVIII – XIX век, основана от Тома Вишанов – Молера и запазена и до днес в автентичния си вид. Обявена е за паметник на културата.

Църква „ Св. Троица“, Банско, изградена през 1835 г. от банскалии. Вътрешното и пространство е в бароков стил.

Най-интересните неща за 100 - те национални обекта - част 1
Снимка: Елена Исаева

Връх Вихрен, Пирин – вторият по височина в България ( 2914 м. ) след Мусала, Рила и трети на Балканския полуостров, след Митикас в планината Олимп, Гърция ( 2917 м. ).

Църквата „ Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в с. Добърско. С изключително малки размери, въпреки това е трикорабна и е изографисана с 460 образа, а Христос е изогрфисан в космическа ракета. Западната фасада на църквата е от 1614 г., а стенописите и са уникални. На пода вътре в църквата е вкопана плоча, на която е изписана година 1122. Според видни български историци, църквата е строена още по време на Първото Българско Царство.

Историческият музей на гр. Мелник. В музея има етнографска експозиция, показваща бита и живота на българите от Пиринска Македония. Могат да се видят и артефакти, датирани към всички епохи от праисторията до новото време.

Най-интересните неща за 100 - те национални обекта - част 1
Снимка: Елена Исаева

Кордопуловата къща, строена 1754 г., притежание на богатата гръцка фамилия търговци – Кордопулос.

Светороженски манастир‚ Рождество Богородично“, с чудотворната икона на Света Богородица – средновековен манастир, най – големият в Пиринско. Построен е през XIII век. Иконостасът и стенописите са изработени през 1732 г.

Който и от обектите да посетите си заслужава. А като се има предвид и близкото им местонахождение един до друг, можете да съчетаете няколко и не забравяйте книжката за печати.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин