Най-интересните водопади в България – 1 част - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните водопади в България – 1 част
Автор: Елена Исаева

България е изключително красива и много древна страна. Има свидетелства за човешко присъствие по нашите земи още от времето на палеолита. На тази малка по площ територия има изобилие от природни дадености. Освен с културно – исторически забележителности, ние сме щедро дарени с всевъзможни красоти. За разлика от много други страни, ние сме щастливци, защото имаме многбройни източници на вода - сладководни реки, море, минерални извори, богати на лечебни и ценни за здравето минерали. В нашите минерални басейни се лекуват всевъзножи болести. Питейната вода е много важна за човешкия организъм, а у нас тя е в изобилие.

По земите български има планини, където могат да се практикуват зимни спортове, имаме излаз на море с редица прекрасни пясъчни плажове. Водата през лятото става достатъчо топла за къпане, пясъкът е златист и фин. Ако сте любители на планината и обичате да се разхождате на чист въздух, със сигурност сте виждали и много от водопадите, където водата от реките прави красиви водоскоци преминавайки през скалите. Благодат е дори само да се наблюдава падащата вода. Разнообразието от водопади е огромно. В тази статия искам да ви запозная с едни от най – красивите водопади в България:

Най-интересните водопади в България – 1 част
Снимка: Елена Исаева

Водопадът Докузак – намира се в Странджа планина, на закътано сред красива гора място. Това е и най – буйният водопад в страната. Не е много висок, но е разстлан на ширина. Водата отскача надолу по склоновете сякаш е разтворено ветрило. А под водната пелена прозират малки пещери.

Мястото е изключително романтично и приятна за разходка. Тук е много релаксиращо през лятото, в големите горещини, това е място, на което можете да постоите на сянка и да се полюбувате на тази природна щедрост. Мястото е магично, както и цялата Странджа планина. Тук чувствате как въздухът трепти и сякаш е жив, тишината нежно гали сетивата. Тук се пренасяте в едно друго измерение, сякаш наоколо ви е пълно с вълшебства.

Най-интересните водопади в България – 1 част
Снимка: Елена Исаева

Попина лъка – край Сандански, в Пирин. Водопадът се е образувал по течението на река Башлийца. Течейки забързано през заоблените и гладки скали, водата сякаш „ тича “ край вас като на състезание, правейки красиви водоскоци, докато стигне до същинските водопади. Мястото е достъпно, само вниманвайте, че на места пътеката е хлъзгава.

Най-интересните водопади в България – 1 част
Снимка: Елена Исаева

Райско пръскало – този български водопад се нарежда на първап място като най – високият водопад не само у нас, но и на Балканския полуостров, с височината си от 124.5 метра. Намира се в Стара планина,  на южния склон на най – високия връх в планината – връх Ботев и е част от Национален парк „ Централен Балкан “.  През 1965 г. е обявен за защитен природен обект. Природата тук е впечатляваща. Стоейки в подножието на водопада се чувствате хем горд, че с такава красота ни е дарила природата, а в същото време усещате силата на водната стихия. Тук любителите на скално катерене практикуват любимото си занимание. 

Понякога Райското пръскало се бърка с друг величествен водопад – Голям Джендемски водопад, който е висок 120 м, разположен в Южния Джендем. Той е много трудно достъпен и в повечето случаи любителите на природата и в частност на водопадите предпочитат да го наблюдават от разстояние.

Планината винаги е добро решение за разходка и отдих. А особено и в съчетание с течащата вода, събрана в красиви водоскоци, удоволствието е пълно. Наслаждавайте му се.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин