Най-изолираните места на Земята - част 1 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-изолираните места на Земята - част 1
Автор: Peika.bg
Най-изолираните места на Земята - част 1
Снимка: pixabay

Ако искате да избегнете тълпите за следващата си ваканция, може да опитате да посетите едно от най-изолираните места на Земята - до някои от тях можете да получите достъп само с лодка или самолет.

Редица от тези отдалечени места се отличават с великолепен тропически климат, докато други имат рекордни арктически температури или безмилостни пустини. Приключението е гарантирано.

Ето част от най-отдалечените места на Земята, които някои наричат ​​дом.

1. Тристан да Куня, Британска отвъдморска територия

Най-изолираните места на Земята - част 1
Снимка: wikimedia

Вулканичният остров Тристан да Куня в южната част на Атлантическия океан може да се похвали с 258 души с едва девет различни фамилни имена. 

Местните жители говорят английски, но също са измислили свой собствен диалект с думи, получени от шотландски, английски, южноафрикански, американски, холандски, италиански и ирландски, отразяващи различните им места на произход.

Южна Африка е най-близката страна до тази британска отвъдморска територия, за която се твърди, че е най-отдалеченият обитаем архипелаг в света.

За да стигнете до там, трябва да посветите времето си на един от трите кораба, които правят девет пътувания от Кейптаун всяка година.

2. Полуостров Кейп Йорк, Австралия

Най-изолираните места на Земята - част 1
Снимка: wikimedia

Кейп Йорк е най-северната точка на Австралия, полуостров, който е пълен с крокодили. Въпреки това, това е чудесно място за риболов. Земята е собственост на пет местни общности, които също управляват своята туристическа индустрия.

Кейп Йорк е на около 28 часа път от Кернс, а наемането на превозно средство с четири колела е задължително.

3. Оймякон, Русия

Най-изолираните места на Земята - част 1
Снимка: wikimedia

Този отдалечен руски град е известен като най-студеното населено място на Земята. 500-те му жители живеят в тъмнина по 21 часа на ден със средна температура от -58 градуса.

Невъзможно е да се отглеждат култури там, така че хората живеят на месо от елени, замразена риба и макарони. Водопроводът на закрито също е труден, тъй като водата замръзва, така че повечето използват външни помещения.

Стигането до там може да отнеме няколко дни. От Москва с полет до Якутск или до Магадан е най-близкото, което можете да получите, и двете места са на повече от 900 км. Пътят от онези градове, който води до Оймякон, се нарича „Пътят на костите“. 

4. Великденски остров, Чили

Най-изолираните места на Земята - част 1
Снимка: pixabay

900-те емблематични статуи на Великденския остров не превъзхождат по брой 3300 жители на острова, но икономиката работи най-вече върху туризма, тъй като хората от цял ​​свят правят пътуването на 3700 км от Чили, за да разгледат.

Световно наследство на ЮНЕСКО, изграждането и предназначението на статуите все още остава загадка.

LAN е единствената авиокомпания с полети до Великденския остров с цени, започващи от около 900 долара от САЩ. 

5. Остров Питкерн, Британска отвъдморска територия

Най-изолираните места на Земята - част 1
Снимка: wikimedia

Остров Питкерн е британска отвъдморска територия, разположена на 5300 км от Нова Зеланди. Никой самолет или хеликоптер никога не е кацал там, така че стигането изисква 32-часово каране на яхта.

Не се знае много за първите заселници на острова, въпреки че европейските въстаници на кораб, наречен "Баунти", откриват останките на полинезийска цивилизация, включително каменни богове, гробни места и земни пещи при пристигането им през 1790г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин