7-те най-малки държави в Европа - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7-те най-малки държави в Европа
Автор: Peika.bg
7-те най-малки държави в Европа
Снимка: pexels

Интересна история, изненадващи и завладяващи панорами, най-малките европейски страни крият много в своите малки граници. Това ги прави идеални дестинации за кратка почивка.


Нека видим кои са най-малките държави в Европа и да научим малко повече за тях.

Ето ги и тях:

1. Ватикана

7-те най-малки държави в Европа
Снимка: pixabay

Размер: 0,44 кв.км

Столица: Ватикан

Популация: 801

Независима държава в рамките на град Рим, Ватиканът е централата на Римокатолическата църква и най-малката държава в света както по големина, така и по население. Основните атракции включват базиликата Свети Петър, Сикстинската капела и Ватиканските музеи. Приходите му се получават главно от продажбата на пощенски марки и билети за посещения на туристически паметници. Ватиканът има собствена банка, по-известна под името „Институт за религиозните дела“, която провежда финансови операции по цял свят. Банката има банкомат с инструкции на латински, вероятно единственият такъв банкомат в света.

2. Монако

7-те най-малки държави в Европа
Снимка: pixabay

Размер: 1.95 кв. км

Столица: Монако

Популация: 38 897

С елегантното си belle-époque казино, луксозни бутици и ресторанти и пристанище с яхти, мъничкият град - Монако се превърна в страхотна площадка за богатите и известните. Средиземноморското време помага. Както и щедрите данъчни облекчения. А годишното Гран При по тесните му улички носи още вълнение и блясък. Не е чудно, че Монако има най-ниския процент на бедност в света, най-много милионери и милиардери в столица и най-скъпите недвижими имоти.

3. Сан Марино

7-те най-малки държави в Европа
Снимка: pixabay

Размер: 61 кв.км

Столица: Цита ди Сан Марино

Популация: 33 557

Известна още като "Най-спокойната република" - Сан Марино, тази планинска микродържава в северна централна Италия е най-старата суверенна държава в света и най-старата република. Столицата, Цита ди Сан Марино, се вкопчва в склоновете на Монте Титанос, неговия средновековен ограден стар град с калдъръмени улици, включен в списъка на ЮНЕСКО. Подобно на Ватикана пощенските марки и монети - търсени от колекционерите - са важни източници на приходи.

4. Лихтенщайн

7-те най-малки държави в Европа
Снимка: pixabay

Размер: 160 кв.км

Столица: Вадуц

Популация: 38,155

Лихтенщайн е обградена от две страни между Швейцария и Австрия, в сърцето на Алпите. Това е четвъртата най-малка държава в Европа и популярна дестинация за зимни спортове. Макар да е важен финансов център днес, страната е била много бедна след Втората световна война и трябвало да продаде портрет на Леонарди Ди Винчи, "Ginerva de 'Bencini", за да се справи с трудното положение. Тези дни има повече регистрирани компании от гражданите си. 

5. Малта

7-те най-малки държави в Европа
Снимка: pixabay

Размер: 316 кв.км

Столица: Валета

Популация: 432,089

Намираща се на малък архипелаг в Средиземноморието, между Сицилия и Северна Африка, Малта събира много в своите малки 316 км2. Тук ще намерите мегалитни храмове, римски руини и нормандски катедрали, всеки от които маркира етап от историята на островите, която е поразителна и датира от 7 000 години. През 2018 г. столицата Валета е Европейска столица на културата.

6. Андора

7-те най-малки държави в Европа
Снимка: pixabay

Размер: 468 кв.км 

Столица: Андора ла Вела

Популация: 76 953

Друго мъничко независимо княжество, известно със своите ски курорти, безмитно пазаруване и щедри данъчни облекчения е Андора. Тя е сгушена в Пиренеите между Испания и Франция. Когато снегът се стопи, страната е пълна с пешеходни пътеки, вариращи от лежерни разходки до по-взискателни преходи. Столицата Андора ла Вела е най-високата столица в Европа.

7. Люксембург

7-те най-малки държави в Европа
Снимка: pixabay

Размер: 2,586 кв.км 

Столица: Люксембург

Популация: 590,321

Малко, компактно и граничещо с Германия, Белгия и Франция, херцогството Люксембург също е една от трите най-богати страни в света. Встрани от средновековния, укрепен стар град на столицата, страната е предимно селска, с гъста арденска гора и природни паркове на север, скалисти проломи в района на Мулертал на изток и долината на река Мозел на югоизток. В цялата страна има множество пешеходни и велосипедни пътеки и с изненадващ брой лозя и пивоварни, както и производители на месо и сирена. Люксембург е все по-популярен с хранителните си продукти.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин