Най-известните детски приказки в света - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-известните детски приказки в света
Автор: Елена Исаева

Книжките с детски приказки са любими на малки и големи. Почти няма човек, който да не се е потапял в света на приказките, на вълшебствата, на добрите феи и чудовищата. Едва ли има домашна библиотека, в която да няма поне две – три от тези най – достъпни удоволствия за среща с любимите герои. Откакто свят светува и до днес се пишат приказки и разкази за тайнства и вълшебства, някои от които са и екразнизирани. Има приказки, които разказват за герои от различни народи, представят по един много интересен и достъпен за децата начин за възприемане на бита, обичаите и ежедневието в различните страни. Има дълги и къси, класически и много известни и не чак толкова, приказки. Всички те са удоволствие да се четат, те ни позволяват да навлезем надълбоко в света на умните, спосбните, понякога и лошите герои, които всъщност са прототип на случващото се в живота ни, на заобикалящия ни свят.

Ще се опитам да представя някои от най – четените приказки.

Най-известните детски приказки в света
Снимка: Елена Исаева

1. На първо място искам да започна с Пипи дългото чорапче, Астрид Линдгрен – класика на класиките. Едва ли има човек, коийто да не е препрочитал по няколко пъти в живота си приказката за това всесилно, палаво момиче, което не ходи на училище, но помага на слабите като ги защитава от нападателите им.

2. Приключенията на Том Сойер, Марк Твен – за приключенията на Том Сойер.

3. Карлсон, който живее на покрива, Астрид Линдгрен – прекрасната история за дребосъчето и Карлсон.

4. Малкият принц, Антоан дьо Сент – Екзюпери – детска книга, но всъщност дълбоко философска, караща големите читатели да се замислят над толкова неща и да търсят отговори на въпросите на едно малко дете.

5. Мери Попинс, Памела Травърс – кое дете не си е мечтало за добрата, въшебна детегледачка, с неспиращо чувство за хумор и забава.

Най-известните детски приказки в света
Снимка: pixabay.com

6. Хари Потър, Джоан Роулинг – ами да, всички сме искали да бъдем магьосници, а може би желанието ни е все още актуално и тайно си мечтаем да притежаваме вълшебна пръчка, която да осъществява всичките ни желания.

7. 101 далмантинци, Доуди Смит – горката Круела, и днес се ползва като снизходително  нарицателно, когато искаме да се изкажем не толкова ласково за някого.

8. Магьосникъ от Оз, Лиман Ф. Баум – ех, защо не можем да се впуснем във вълшебния свят и да го изучаваме заедно с Плашилото, Тенекиения човек и Страхливия лъв.

9. Приказка за зайчето Питър, Беатрикс Потър, разказваща за живота на палавия заек Питър и неговите приятели.

10. Приказките на Шарл Перо.

11. Патиланско царство от Ран Босилек – любимите ни баба Цоцолана и Смехурко.

12. Хрониките на Нарния, Клайв Луис.

Най-известните детски приказки в света
Снимка: Елена Исаева

13. Алиса в страната на удесата, Филип Уомак.

13. Питър Пан и Уенди, Джеймс Матю Бари.

14. Приакзаки по телефона от Джани Родари.

15. Хобит, Джон Р. Толкин – света на троловете, великаните, злите духове.

Най-известните детски приказки в света
Снимка: Елена Исаева

16. И разбира се не на последн място Мечо Пух. Приказка на всики типажи.

Приказките са леки за асимилиране и четене, достъпни и за най - малките. Има приказки, които се помнят цял живот, има и такива, от които можем да извлечем различни житейски поуки. Някои приказки се четат за лека нощ, така децата усещат специалната връзка, която имаме с тях, учат се да зпомнят текстовете и след това ни ги разказват.

Хубаво е да се четат приказки, да свикват децата от малки, по този начин се увеличава речниковият запас, разпирява се кръгозора, извличат се различни поуки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин