Най-красивите манастири в България – част 1 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-красивите манастири в България – част 1
Автор: Елена Исаева

В България има много манастири, като всеки един от тях има своята красота и очарование и е трудно всички да се поберат в една класация, за това ще ви представя най – красивите от тях в няколко статии.

Бачковският манастир е вторият по големина у нас и се намира близо до Пловдив в Родопите. Намира се близо до село Бачково. Предполага се, че е основан през 1053 г. от Григорий Бакуриани, който е бил велик доместик на западните войски на византийския император Алексей I Комнин. Главната църква на манастира се казва „Успение на Пресвета Богородица“ и е построена през 1604 г. върху основите на старата Бакурианова църква.

Най-красивите манастири в България – част 1
Снимка: Елена Исаева

 

Най-голямото богатство на Бачковския манастир е неговата икона на Пресвета Богородица. Тя е свята за всички вярващи и се съхранява на специално място в съборния манастирски храм. Предполага се, че тя е чудотворна и за това е предмет на поклонение от непрестанен поток от вярващи хора.

Най-красивите манастири в България – част 1
Снимка: Елена Исаева

Бачковският манастир също е част от списъка със 100-те национални обекта на България.

Най-красивите манастири в България – част 1
Снимка: Елена Исаева

Няма как да не споменем Рилския манастир, който безспорно е най – големият и най – красивият в България. Той се намира в Рила планина и до него може да се стигне с автомобил. Той е един от символите на България и съвсем заслужено е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Рилският манастир е сред 100-те национални обекта на България.

Рилският манастир е основан през 10 век от Иван Рилски. В него се съхранява един много интересен експонат. Това е „Кръстът на Рафаил“. Уникалното при него е, че е направена много прецизна дърворезба от цяло парче дърво. Размерите му са: височина 80 см, ширина (с раменете) 42 см, дебелина 3 см. Кръстът е резбован от монах на име Рафаил, който е използвал фино длето, игла и увеличителни лещи. На това парче дърво, той е успял да пресъздаде цели 36 религиозни сцени с повече от 600 миниатюрни фигури. Работата по това произведение на изкуството е била много тежка и е продължила 12 години. Завършена през 1802 г., когато монахът загубва зрението си.

Тук може да видите и известната Хрельова кула, която се извисява в двора на Рилския манастир. Тя е била построена от местен феодал с името Хрельо.

Интересен факт е, че Рислкият манастир е бил едно от предложенията за изображение на гърба на еврото, когато и ако то се въведе в България.

Троянският манастир е още един от най – красивите манастири по нашите земи, за който е известно, че там за кратко се е крил Васил Левски. Може да видите малката стаичка, в която е било неговото скривалище. Манастирът се намира на жиповисната река Черни Осъм, на около 10 километра от град Троян. Предполага се, че е основан около 1600 г., но не и точната година. Тук се съхранява друга много важна икона за всички вярващи – „Богородица Троеручица“.

Всеки един от тези манастири заслужава да се посети и това определено са няколко идеи за уикенд екскурзия, особенно през есента, когато дърветата около манастирите са с прекрасна есенна украска от жълто и кафяво.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин