Най-красивите църкви в България - част 1 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-красивите църкви в България - част 1
Автор: Елена Исаева

В България има толкова много църкви, които са чисто произведение на изкуството, че трудно можем да ги поберем само в една статия.Всяка от тях има своя чар, богата история и прекрасна архитектура. Първите три, които ще ви представя са:

1. Храм-паметник „Александър Невски“ – безспорно това е най - красивата и най голямата църква у нас и няма как да не започна от нея. Намира се в София и е един от символите на града, както и на цяла България. Построена е малко след Освобождението и носи името на патрона на руския цар. Тя има позлатени куполи и доста внушителни камбани, като най - голямата тежи цели 12 тона и може да се чуе на разстояние от около 30 - 40 километра. Най - малката камбана тежи 7 кг. Отвън nа църквата, на височина от 30 метрa от земята има мозаечна икона на самия Александър Невски.

Най-красивите църкви в България - част 1
Снимка: Елена Исаева

Основният камък на храма е положен на 3 март 1882 г. Строежът започва през 1904 г. и завършва през 1922 г. Интериорът на църквата е просто уникален. Има красив и доста внушителен централен полилей, който е окачен на 27 метра височина и тежи цели 2.5 тона. Храмът е снабден с една от първите топловъздушни инсталации на Балканския полуостров.

Тържественото осветяване на катедралата става през 1924 г. Важно е да се спомене, че в криптата на катедралата, която е музей от 1965г., е изложено копие на прабългарското златно съкровище Наги Сент Миклош. Оригиналът се пази във Виена (14 предмета) и в Будапеща (9 предмета).

2. Църквата в Несебър „Христос Пантократор“ – това не е просто красива църква, ами истинско бижу и най-посещавано място от туристите в красивия ни морски град Несебър. Църквата е построена през 13-14 век. Освен, че е част от 100-те ни национални обекта, църквата в Несебър е и в писъка за културно наследство на ЮНЕСКО.

Най-красивите църкви в България - част 1
Снимка: Елена Исаева

Църквата в Несебър има правоъгълна форма и е с размери 16 м дължина и 6.90 м ширина. Тя е изградена от камъни и тухли. Църквата има два входа - на запад и на юг. Екстериорните стени на сградата са с богата цветна украса от арки, интересни флорални мотиви, различни триъгълни орнаменти, керамика, фризове от тухла и други. Стените във вътрешността на църквата са били украсени от множество красиви стенописи, но за огромно съжаление от тях са запазени само някои отделни фрагменти.

3. Църквата „Света София“ – Отново се връщаме в София, където няма как да не споменем и раннохристиянската църква, която е дала името на града и се предполага, че датира още от 4 век. Това се води и традиционният катедрален храм на нашата столица. Интересно е да се спомене, че църквата няма камбанария, а самата камбана е окачена на едно вековно дърво в градинката пред самата църква.

Най-красивите църкви в България - част 1
Снимка: Елена Исаева

Църквата „Света София“ има обща дължина от 46.45 метра и ширина от 20.20 метра. Тя има централен кораб с ширина около 8 метра и два странични кораба всеки по 4.30 метра, както и напречен кораб с ширина от 7.30 метра и дължина от 23 метра. Височината на централния кораб е 16.10 метра, а на купола – 19.75 метра.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин