Най-красивите църкви в България – част 2 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-красивите църкви в България – част 2
Автор: Елена Исаева

Продължавам с класацията на най-красивите църкви у нас, както ви обещах в първата част. Ето нова порция от три, които са наистина уникални и заслужават да бъдат посетени. Този път фокусът е само в столицата, но пък в нея има толкова много, които заслужават да бъдат споменати.

1.„Света Неделя“ – църквата е една от емблематичните сгради в София и се намира на едноименния площад. Това е и катедралата на софийския митрополит. В края на 19 и началото на 20 век, църквата е носила други име – „Свети Крал“, защото по това време в нея са се съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Урош II.

Най-красивите църкви в България – част 2
Снимка: Елена Исаева

Предполага се, че първият строеж тук на църква е бил през 10 век. Най-прочутаият факт обаче за църквата „Света Неделя“ е кървавият атентат, който се извършва на 16 април 1925 г. Паметна дата за цяла София. В този ден се е извършвало опелото на виден генерал, когато избухва бомба, умират 193 души, а над 500 са ранени. Това е най-ужасният кървав атентат в историята на цяла България а за онова време и в света.

2. Руската църква „Свети Николай“ – още една прекрасна църква в София, която не можем да си позволим да пропуснем. Намира се точно срещу Военния клуб в една красива, цветна градинка. Тя е православна църква, посветена на Свети Николай Чудотворец. Нейният строеж започва в края на 19 век и продължава доста време. Църквата е осветена през 1914 г., в навечерието на Първата световна война.

Най-красивите църкви в България – част 2
Снимка: Елена Исаева

Първоначално руската църква е трябвало да бъде параклис към руското посолство. Архитектурата ѝ е много красива и интересна, и е правена от всички стандарти и изисквания за руското строителство на храмове.

В Руската църква има едно място, на което може да си оставите листче с желания и казват, че ако много силно ги искате и се помолите, те ще се сбъднат. Това може да направите в криптата на църквата, където е гробът на архиепископ Серафим Соболев, известен като Софийски Чудотворец.

3.Ротондата „Свети Георги“ – това е не само най-стара църква в София, ами като цяло най-старат сграда. Ротондата „Свети Георги“ се намира в София, между сградите на хотел Балкан и сградата на президенството.

Най-красивите църкви в България – част 2
Снимка: Елена Исаева

Предполага се, че Ротондата „Свети Георги“ е построена още през 4 век, по време на разцвета на тогавашния много важен град на Балканите – Сердика. Тя е служела като резиденция на императорите Галерий, а по-късно и на Константин Велики. Самото първоначално предназначение на сградата все още е предмет на множество дебати и дискусии. Според една от тях, тази на Богдан Филов, Ротондата се е използвала като баня. Други предположения са, че е имала функцията на церемониална зала или мавзолей. Превърната е в църква чак два века след построяването си – през 6 век, при управлението на император Юстиниан Велики. Именно от този период се предполага, че Ротондата придобива името на светеца Свети Георги.

В Ротондата доста добре са се съхранили цели 5 слоя със стенописи. Най–общо те се делят на първи – античен; втори – 1-ви средновековен; трети – 2-ри средновековен; четвърти – 3-ти срдновековен и пети слой, който датира от края на 16 век, по времето, в което църквата е била преустроена в джамия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин