Най-сухата пустиня в света цъфти?! - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-сухата пустиня в света цъфти?!
Автор: Peika.bg
Най-сухата пустиня в света цъфти?!

Атакама е сред най-големите пустини в Южна Америка с площ от 181 300 km². Намира се в Чили, между Андите и Тихия океан.

Пустинята е на 15 милиона години. НАСА използва терена за изпитване на техника за бъдещи мисии на Марс поради сходния терен на пустинята с марсианския.

Тази южноамериканска пустиня е една от най-безводните, една от най-сухите на земното кълбо. Тя се намира под постоянното влияние на високо атмосферно налягане и студеното Перуанско течение, които са пречка за образуването на валежи.

Преобладаващите южни ветрове, които духат успоредно на брега, не донасят валежи по крайбрежието. В една ивица земя край океана, широка около 30 км, която обхваща западните склонове на Бреговите Кордилери, не вали години наред. Местните жители с право казват, че тук земетръсите са по-чести от валежите. Но откъм океана прииждат мъгли, особено през зимата, затова и въздухът и почвата са влажни.

Растителността е необикновено бедна. Само по бреговете на някои езера и в планинските клисури растат гигантски кактуси с причудливи форми, най-често прилични на свещници, и сухоустойчиви бодливи храсти. При случаен дъжд се развива краткотрайна растителност. Малко по-щедра е природата към света на животните. Въпреки географските и климатични условия в пустинята, там се е развила богато разнообразие от флора. Над 500 вида се срещат в тази пустиня. Тези видове се характеризират със своята извънредна способност да се адаптират към тази неблагоприятна среда. Най-често срещаните видове са билки и цветя, като мащерка, ларат и солена трева, а където влажността е достатъчна, дървета като Geoffroea decorticans и Prosopis chilensis. В Атакама могат да се срещнат лисицата агуарачая, броненосци, костенурки, гущери.

След силен и неочакван дъжд в северната част на Чили, части от обикновено безплодната пустиня Атакама се превръщат в килими от цветя.

Най-сухата пустиня в света цъфти?!

Феноменът „цъфтяща пустиня” (desierto florido) обикновено настъпва на всеки пет, най-много седем години, когато дъждовете накарат погребаните семена да покълнат и разцъфнат.

Най-сухата пустиня в света цъфти?!

Установено е, че над 200 вида растения растат в района. Явлението привлича посетители и ботаници от Чили и по-далечни страни. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин