Не пропускайте: Плитвичките езера в Хърватия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Не пропускайте: Плитвичките езера в Хърватия
Автор: Вероника Иванова
Не пропускайте: Плитвичките езера в Хърватия
Снимка: Pablo BM/flickr.com

Почти всеки, ходил в Хърватия по една или друга причина, е чувал за Плитвичките езера.

Разположени са в областта Лика, в централна Хърватия, между планините Мала Капела и Плешивица. Мястото е обявено за национален парк още през 1949 г., а от 1979 г. е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

До 1958 г. районът е слабо посещаван, тъй като, за да се стигне до езерата, е трябвало да се минава през труднопроходима местност. Управител на парка по това време е Йосип Мовчан, който решава, че трябва да бъде изградена система от мостчета и пътеки и така да бъдат привлечени повече туристи. Днес Плитвичките езера са един от най-посещаваните природни обекти в Хърватия.

Цялата площ на националния парк е около 300 кв. км., като 70% от тях са гори. Самите езера заемат съвсем малка част от него. Интересното е, че различните части на парка имат голяма разлика в надморската си височина. Така например разликата между най-високо разположеното и най-ниско намиращото се езеро е 135 метра. Това са Прошчанското (639 м) и Новаковича брод (503 м).

Не пропускайте: Плитвичките езера в Хърватия

До езерата се стига за около 2 часа от Загреб – разстоянието е 130 км, като пътят минава през Карловац.

Целият район около парка е уреден така, че да е максимално удобен за туристите. Отпред има паркинг, а също и обменно бюро. Влизайки вътре пък може да се повозите на корабче или да се разходите по специално изградените за целта мостчета. Трябва да споменем, че посещението на националния парк, както и ползването на паркинга са платени.

Това, което прави езерата, толкова интересни, е тяхното разположение. Под въздействието на климатичните условия и протичането на различни биохимични процеси върху подводната растителност се е образувала варовикова кора. По този начин са се формирали естествени бентове, а долината на река Корана се е превърнала в каскада от 16 стъпаловидно подредени езера.

В резултат на тези трансформации между отделните езера са възникнали множество големи и малки водопади. Най-внушителна е гледката на мястото, където езерата се изливат в река Корана, както и потокът Плитвица – височината на този водопад е 72 метра.

Не пропускайте: Плитвичките езера в Хърватия
Снимка: jim/Flickr

Освен езерата на територията на парка има и доста пещери – 20 на брой. Най-интересни сред тях са тези, възникнали под водопадите.

Друг интересен факт е, че заради голямата разлика в надморската височина (400 м –1200 м), тук се срещат 11 различни вида дървета. Сред тях са: бук, ела,смърч,бял бор.

Животинският свят също е изключително богат. Тук могат да бъдат видени както сърни и глигани, така и вълци и мечки. В езерата пък има много пъстърва. Мястото е дом и на много птициоколо 120 вида, като 70 от тях са постоянни обитатели.

Не пропускайте: Плитвичките езера в Хърватия
Снимка: Aleksandr Zykov/Flickr

В случай, че решите да посетите Национален парк Плитвички езера, добре е да имате предвид климатичните особености. Мястото е най-подходящо за посещение през лятото, като най-натоварени са месеците юли и август. От ноември до март районът е заснежен, като езерата замръзват през януари и февруари.

Паркът работи целогодишно. В близост до него има обособен къмпинг, а също и хотели, където може да отседнете.  Самото посещение е организирано, като има няколко варианта, между които да избирате в зависимост от личните си предпочитания и времето, с което разполагате.

Пожелаваме ви приятна разходка в сърцето на Хърватия!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин