Не сте яли боб, ако не сте били в Бостън - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Не сте яли боб, ако не сте били в Бостън
Автор: Полина Райнова

Какво е общото между боба и Бостън, един от знаковите градове в Щатите? Не, това не е родният град на Джак от приказката за “Джак и Бобеното зърно”, макар това да звучи като логичен отговор.

Прозвището “Бобеният град”, с което е бил известен Бостън преди десетилетия, се дължи на една кулинарна рецепта: печени бобени зърна в меласа (тъмен гъст сироп, остатъчен продукт от производството на захар). 

В миналото Бостън е бил буквално залят от меласа, заради така наречената “триъгълна” търговия. Робите от Карибските острови отглеждали захарна тръстика с цел тя да бъде изпратена в Бостън и превърната в добре познатата алкохолна напитка ром. Ромът от своя страна пътувал за Западна Африка, където чрез него да се купят нови роби, за да заминат за Източните Индии (Карибите) и така да се завърти пазарният кръг.

През 1919 г. бобената славата на Бостън приключва по трагичен начин. Огромен танк, пълен с меласа, избухва и унищожителната захарна вълна помита бостънските улици. Захарният сироп, движещ се със скорост 56 км/ч, оставя след себе си десетки ранени. Градската легенда твърди, че в горещите летни дни миризмата на меласа все още се прокрадва във въздуха. 

В галерията можете да разгледате колекция от стари картички на бостънска бобена тематика от архивите на Бостънската обществена библиотека. Мотото на поредицата е "Не сте яли боб, ако не сте били в Бостън".

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още любопитни истории!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин