Неапол по Коледа - или улицата, където цяла година е Коледа - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Неапол по Коледа - или улицата, където цяла година е Коледа
Автор: Мария Ангелова
Неапол по Коледа - или улицата, където цяла година е Коледа
Снимка: Thinkstock/Guliver

Има една улица в Неапол, на която Коледа живее целогодишно, не само през декември. Наречена от туристите Коледната улица, Виа Сан Грегорио Армено е с пълни с пингвини, полярни мечки и дядо-коледовци витрини без значение кое време на годината е.

И не само Коледа живее тук целогодишно, ами и в италианския град дори през декември често температурата е около 18 градуса, което съвсем обърква.

Коледният базар по улица Сан Грегорио Армено е прочут с многобройните си коледни ателиета. Някои от продавачите на коледния базар толкова се потапят в празничната атмосфера, че се обличат в традиционни овчарски дрехи. Самата улица Сан Грегорио Армено е известна в целия свят със своите ръчно изработени сцени, представящи Рождество. Тук е претъпкано с народ, една безкрайна вълна от неаполитанци и туристи се поклаща наляво-надясно и бавно се разминават като речни течения движещите се в двете посоки хора.

Всички са тук, за да си купят фигурки от восък, глина, бронз, корк и какво ли още не. През последните години сред традиционните фигурки лека-полека се промъкват и съвременни като Лейди Даяна, Стив Джобс, Муамар Кадафи или Джани Версаче.

39695

Защото макар и вече във всички италиански градове да има украсени елхи, традиционната украса за Италия са сцените на Рождество. И с наближаването на Коледа хиляди италианци идват на Коледната улица за перфектното попълнение към своите коледни сцени. Защото това не са обикновени сцени, а около традиционната ясла може да израсне цяло градче!

А преди векове...

...на това място е имало храм на римската богиня на плодородието Церера. Римляните идвали тук, за да си купят глинени фигурки, които да поднесат на богинята. Столетия по-късно, с идването на християнството, фигурки пак се продавали, но вече поднесени в чест на Рождество.

Коледни сладкиши в Неапол

39694

Неапол си има и традиционни коледни сладкиши, които непременно да опитате: хрупкавите пържени топчета струфоли, пикантните бисквити рококо, ромбовидните шоколадови сладки мустачиули, покритите с бяла глазура рафиоуло, бадемово-медените сузамиели, или какаово-лешниковото тороне.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин