10 приказни дестинации, които да посетите преди Коледа - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 приказни дестинации, които да посетите преди Коледа
Автор: Peika.bg

Ако сте от тези хора, за които Коледа е магия, следващите европейски градове са страхотна идея за пътуване през декември.

 

Какво ви очаква? Коледни базари, огромни елхи, концерти на открито, детски работилнички, ангелчета и аромат на сладкиши и вино. Плюс няколко интересни истории. 

Лапландия, Финландия

Защото там е градчето на Дядо Коледа – Рованиеми. С коледната пощенска станция, където пристигат милиони писма всяка година. Бонус е, ако успеете да наблюдавате Северното сияние.

Научете още за Лапландия и вижте адреса на Дядо Коледа.

6791

Линц, Австрия

Бароковият главен площад на третия по големина град в Австрия се превръща в коледно село с всички подобаващи коледни реквизити – греяно вино, джинджифилови курабийки, украшения за елха... Уникална за Линц е коледната украса, която се окачва неизменно от 1993 г. насам. Студенти от Залцбургския университет изработват украса на тема „Пяна от Дунав – мечти от светлини“ - десетки светещи ангелчета, които си играят край реката.

Още за Линц по Коледа.

19025

Виена, Австрия

Виена по Коледа е истински град от приказките. Освен с базарите си, австрийската столица е известна и с многобройните си сцени. Каквато и музика да ви се слуша, ще я откриете. А пред кметството децата могат да се включат в работилнички за изработка на подаръци.

Още за Виена по Коледа.

7569

*

Прага, Чехия

Прага по Коледа е рай за децата. В центъра на коледния базар обикновено има малък обор с животни, които най-малките обожават. Сваржак (местният вариант на греяното вино), цели печени прасенца, наденичка и неизменната чешка бира са неразделна част от коледната атмосфера.

Още за Прага по Коледа.

7320

Берлин, Германия

Берлин е целият стратегически осеян с павилиончета за греяно вино, за да се избегне вероятността някой да премръзне и да остане напълно трезвен през празничния сезон. Бонус са страхотните барове и неизчерпаемият запас от предизвикателни културни пространства.

Още за Берлин по Коледа.

7660

Осло, Норвегия

По северните ширини коледното настроение започва да се прокрадва с празничните базари, коледните концерти на открито и многобройните ледени пързалки, някои от които безплатни. В Норвегия са разпространени и предколедните партита, по време на които човек може да стане свидетел на истинска празнична лудост.

Още за Коледа по норвежки.

29694

Photo: Visit Oslo/Frits Solvang

Колмар, Франция

Колмар и без това прилича на градче, сътворено от захарни пръчици и сладкиши. Добавете към това коледна украса и ледена пързалка, поръбена с борчета по края – и това ще се превърне в любимата ви френска коледна дестинация.

Още за Колмар по Коледа.

7246

Манчестър, Великобритания

Макар времето около Коледа обикновено да е типично британско – облачно и мрачно, Манчестър е чудесна коледна дестинация. Коледният базар в Манчестър е малко по-различен от тези, които сте виждали, да речем в Германия. На повече от 300 щанда и дървени къщички са се събрали празнични традиции от цял свят. Околосветска обиколка без нужда от билет.

Още от коледен Манчестър.

19151

*

Гауда, Холандия

Едно по-различно празнично преживяване. В града, известен по цял свят с жълтото си сирене, две седмици преди Коледа се провежда Нощта на свещите. В този магичен вторник уличното осветление се угася и хиляди хора се стичат по улиците на Гауда, за да наблюдават запалването на светлините на елхата, а прозорците на околните сгради са отрупани с горящи свещи.

Още за Нощта на свещите в Гауда.

6623

*

Дрезден, Германия

Дрезден твърди, че е дом на първия коледен базар в Европа (а вероятно и в света). Според исторически данни за първи път такъв базар се е провел през 1434 г. Легендите разказват за германците, които се мъчели с коледния пост - и най-вече, защото не можели да приготвят любимия си десерт щолен. Затова изпратили до папата т.нар. "Маслено писмо" с молба масло и яйца да могат да се ползват поне за приготвянето на щолен. Отговорът бил интересен: жителите на Дрезден получили благословия за нарушаване на поста, но само с чисто съзнание и с последващо самобичуване.

Още за Дрезден по Коледа

19575

Открийте ще пътешествия на тема Коледа

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин