Бохемска разходка по улиците на коледен Берлин - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бохемска разходка по улиците на коледен Берлин
Автор: Peika.bg

Казват, че първият път никога не се забравя и е вярно, що се отнася до моя първи път извън границите на България. Това беше и първият полет сред облаците, първите нощни светлини на космополитен град, блещукащи по цялата земя при кацането със самолета. Берлин оправда всички мои очаквания, че и повече.

Берлин по време на коледните празници е разкошен! Улиците са целите в светлини, музика и павилиончета за греяно вино. Празничното настроение скупчва тълпите на многобройните коледни панаири, разпръснати из целия град. Точно както сме ги виждали по снимките. Сергийките са пълни с всякакви захарни изкушения и шоколадови вкусотии, вурстчета, картофки, традиционни благоуханни гозби, бира, още бира и така популярното греяно вино с подправки. Гигантски елхи красят улиците, а кипящият живот по улиците на Берлин не спира в нито една част на денонощието.

Една от най-красивите улици, на които съм се разхождала, е тази Под липите или Унтер ден линден (Unter den Linden). Под строй и отляво, и отдясно се редят липови дръвчета сякаш по калъп излети. Представям си колко е зелена и красива напролет, но тогава, по Коледа сякаш бяхме в истинска приказка. Липите бяха окичени от горе до долу във вълшебни светлини, оформяйки тунел от светлина и блясък.

Освен Унтер ден линден има редица символи на Берлин, които обичайният турист не пропуска да посети – Райхстага, Бранденбургската врата, двореца Шарлотенбург, Чек Пойнт Чарли, както и разпръснатите из целия град запазени парчета от Берлинската стена. Тук има величествени катедрали и църкви, внушителни музеи и галерии. Част от тях посетихме и ние, но ако трябва да съм честна, като истински бохеми по душа и призвание, ние предпочетохме да се отдадем на нощния живот и заведенията в Берлин.

Берлин е истинска културна столица и то във всяко едно отношение. Обувките ти може да се скъсат от ходене цял ден и пак да не успееш да обиколиш всички горещи точки. С идването на нощта улиците стават все по-цветни и пикантни. Един до друг се редуват като символи на интернационалния град мексикански и италиански ресторанти, ирландски пъбове, английски клубове и... шведски тройки с млади рускини. Последното за щастие остава скрито за тълпата. Истинско впечатление ми направи Ораниенбургер щрасе или улицата с най-красивите проститутки, които съм виждала. Те са пример за немското чувство за ред и организираност. От единия към другия край на улицата тяхната красота се увеличава заедно с тарифата, която взимат. За да се разпознават лесно, всички до една са в еднакви работни екипчета – прилепнали клинчета, високи ботуши и кожени елечета в бяло и розово.

В Берлин лесно можеш да се плъзнеш по повърхността и да направиш едно кръгче по музеите и моловете. Можеш обаче и да почетеш книжка в някоя от онези малки кафетерии в страничните улички, където ще се слееш с градската култура. Можеш да посетиш и някоя от изложбите, нелегално организирани в изоставени индустриални сгради. А най-добре вземи всичко, веднъж се живее!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин