Необичайни новогодишни традиции в Европа - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Необичайни новогодишни традиции в Европа
Автор: Peika.bg
Необичайни новогодишни традиции в Европа

Всяка страна има своите новогодишни традиции, които биха изглеждали странни или комични за някой чужденец.

Всеки обичай обаче има своята символика и смисъл. Точно затова, заедно с Банка ДСК и иновативната кредитна карта DSK-Wizz Air, сме събрали няколко необичайни традиции, свързани с Нова година. Те ще ви накарат да се усмихнете и да не забравяте, че празниците са повод за радост, независимо кой как ги отбелязва!

Холандия

На десетки места в Холандия се практикува новогодишното ледено плуване. Минимум 25 000 холандци се впускат в интересното занимание в първия ден на новата година. Традицията се спазва от 60-е години на миналия век и набира все по-голяма популярност. Най-мащабното гмуркане се организира в Схевенинген – плажен район на Хага, където всяка година за освежаващо къпане се събират около 10 000 души.

*

Естония

В по-бедните години в Естония се спазвала традицията всеки да се опита да яде седем пъти в навечерието на Нова година. Вярвало се е, че така човек ще има силата на седмина мъже през следващата година. Така седемте похапвания на 31-ви януари продължават да се практикуват и до днес.

*

60579

Испания

Испания има няколко интересни традиции за Нова година. На този ден хората носят червено бельо за късмет. Уловката е, че не можете сами да си купите бельото, а някой трябва да ви го подари, за да бъде годината ви успешна!

Когато стрелките ударят 12 часа, испанците пият шампанско, но не какво да е, а такова със златен предмет в него. Най-честно местните пускат златен пръстен или златна монета в чашата си. Когато изпият шампанското, те трябва да извадят златния предмет, защото по този начин „хващат“ късмета си, който ще им служи вярно през новата година.

С всеки удар на часовника в полунощ на Нова година испанците изяждат по едно гроздово зърно. В големите градове хората се събират по площадите, за да се занимават дружно с тази приятна дейност.

60574

*

Дания

Датчаните много обичат да хвърлят чинии и чаши по вратите на своите близки и приятели на Нова година. Не, това не е акт на вандализъм, а новогодишна традиция, която се прави за късмет. Колкото повече счупени съдове имате пред вратата си, толкова са близките и приятелите, които държат на вас. Освен това, точно в полунощ, всички датчани заедно скачат от столове си като символичен скок в предстоящата година.

*

Шотландия

Нова година в Шотландия се приема толкова сериозно, че дори и 2-ри януари е обявен за почивен ден. Значението на празника е толкова голямо, защото в продължение на около 400 години в Шотландия не се е празнувала Коледа (до 1958 г.). Хората се събирали, веселили и си разменяли подаръци само на Нова година. Освен това, първият човек, който влезе в къщата след полунощ, трябва да донесе подарък - уиски и/или сладкиши. За голям късмет се приемало, ако гостенинът бил висок тъмнокос мъж. Ако червенокоса жена първа прекрачи прага на дома ви на Нова година, това предвещавало нещастие.

60575

*

А ето и още няколко интересни новогодишни традиции в Европа:

На Нова година в Норвегия да похапваш понички или други вкусотийки във формата на пръстен се смята за ритуал за привличане на щастие. В Германия пък вярват, че оставянето на малко храна на масата до полунощ ще осигури изобилие през цялата година. Момичетата в Ирландия поставят имел под възглавницата си в нощта на Нова година, за да могат да си намерят съпруг по-лесно. В Австрия пък гадаят каква ще е идната година на разтопено олово. То се изсипва в студена вода и според образувалите се форми се предрича какво ще се случи в бъдеще.

60576

Ако и вие искате да посрещнете една незабравима Нова година, доверете се на иновативната кредитна карта DSK-Wizz Air. Заповядайте в клоновете на Банка ДСК или на промо-щандовете на картата на партерния етаж в търговски център The Mall на бул. „Цариградско шосе“ в София, както и на двата терминала на летище София. Там ще можете да получите информация за предимствата ѝ и да подадете заявление за издаване на полезната карта!

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин