Необичайни новогодишни традиции в Европа - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Необичайни новогодишни традиции в Европа
Автор: Peika.bg
Необичайни новогодишни традиции в Европа

Всяка страна има своите новогодишни традиции, които биха изглеждали странни или комични за някой чужденец.

Всеки обичай обаче има своята символика и смисъл. Точно затова, заедно с Банка ДСК и иновативната кредитна карта DSK-Wizz Air, сме събрали няколко необичайни традиции, свързани с Нова година. Те ще ви накарат да се усмихнете и да не забравяте, че празниците са повод за радост, независимо кой как ги отбелязва!

Холандия

На десетки места в Холандия се практикува новогодишното ледено плуване. Минимум 25 000 холандци се впускат в интересното занимание в първия ден на новата година. Традицията се спазва от 60-е години на миналия век и набира все по-голяма популярност. Най-мащабното гмуркане се организира в Схевенинген – плажен район на Хага, където всяка година за освежаващо къпане се събират около 10 000 души.

*

Естония

В по-бедните години в Естония се спазвала традицията всеки да се опита да яде седем пъти в навечерието на Нова година. Вярвало се е, че така човек ще има силата на седмина мъже през следващата година. Така седемте похапвания на 31-ви януари продължават да се практикуват и до днес.

*

Испания

Испания има няколко интересни традиции за Нова година. На този ден хората носят червено бельо за късмет. Уловката е, че не можете сами да си купите бельото, а някой трябва да ви го подари, за да бъде годината ви успешна!

Когато стрелките ударят 12 часа, испанците пият шампанско, но не какво да е, а такова със златен предмет в него. Най-честно местните пускат златен пръстен или златна монета в чашата си. Когато изпият шампанското, те трябва да извадят златния предмет, защото по този начин „хващат“ късмета си, който ще им служи вярно през новата година.

С всеки удар на часовника в полунощ на Нова година испанците изяждат по едно гроздово зърно. В големите градове хората се събират по площадите, за да се занимават дружно с тази приятна дейност.

Необичайни новогодишни традиции в Европа

*

Дания

Датчаните много обичат да хвърлят чинии и чаши по вратите на своите близки и приятели на Нова година. Не, това не е акт на вандализъм, а новогодишна традиция, която се прави за късмет. Колкото повече счупени съдове имате пред вратата си, толкова са близките и приятелите, които държат на вас. Освен това, точно в полунощ, всички датчани заедно скачат от столове си като символичен скок в предстоящата година.

*

Шотландия

Нова година в Шотландия се приема толкова сериозно, че дори и 2-ри януари е обявен за почивен ден. Значението на празника е толкова голямо, защото в продължение на около 400 години в Шотландия не се е празнувала Коледа (до 1958 г.). Хората се събирали, веселили и си разменяли подаръци само на Нова година. Освен това, първият човек, който влезе в къщата след полунощ, трябва да донесе подарък - уиски и/или сладкиши. За голям късмет се приемало, ако гостенинът бил висок тъмнокос мъж. Ако червенокоса жена първа прекрачи прага на дома ви на Нова година, това предвещавало нещастие.

Необичайни новогодишни традиции в Европа

*

А ето и още няколко интересни новогодишни традиции в Европа:

На Нова година в Норвегия да похапваш понички или други вкусотийки във формата на пръстен се смята за ритуал за привличане на щастие. В Германия пък вярват, че оставянето на малко храна на масата до полунощ ще осигури изобилие през цялата година. Момичетата в Ирландия поставят имел под възглавницата си в нощта на Нова година, за да могат да си намерят съпруг по-лесно. В Австрия пък гадаят каква ще е идната година на разтопено олово. То се изсипва в студена вода и според образувалите се форми се предрича какво ще се случи в бъдеще.

Необичайни новогодишни традиции в Европа

Ако и вие искате да посрещнете една незабравима Нова година, доверете се на иновативната кредитна карта DSK-Wizz Air. Заповядайте в клоновете на Банка ДСК или на промо-щандовете на картата на партерния етаж в търговски център The Mall на бул. „Цариградско шосе“ в София, както и на двата терминала на летище София. Там ще можете да получите информация за предимствата ѝ и да подадете заявление за издаване на полезната карта!

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин