Необитаваният остров-сметище - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Необитаваният остров-сметище
Автор: Peika.bg
Необитаваният остров-сметище
Снимка: flickr/Kevin Dooley

Звучи тъжно, но е факт – на необитаемия остров Хендерсън, намиращ се между Нова Зеландия и Чили, може да няма хора, но косвеното им присъствие определено се усеща.

Въпреки че на него не живее никой, наличието на 18 тона боклуци е факт.

Тихоокеанският остров е едно райско кътче, където по красивите брегове с бял и мек пясък могат да се намерят неупотребявани предмети от Европа, Азия и Северна Америка. Повечето от тях са пластмасови и попадат на малкия остров посредством
Южната тихоокеанска спирала. Тя представлява кръгообразно тихоокеанско течение, което прилича на производствена лента, която доставя около 3500 изхвърлени предмета на ден на остров Хендерсън.

Голяма част от боклука се състои от рибарски мрежи и плувки, бутилки за вода и каски, а 2/3 от него остава скрит, тъй като е заровен на около 10 см в пясъка. Струпването на боклуци е още по-притеснително предвид факта, че Хендерсън е обект от Списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство и един от най-големите в света морски резервати. Той е един от най-красивите останали в света коралови атоли, недокоснат от присъствието на човека. Е, вече не точно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин