Нещата, които трябва да знаете за Сфинкса в Бучеджи, Румъния - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нещата, които трябва да знаете за Сфинкса в Бучеджи, Румъния
Автор: Peika.bg
Нещата, които трябва да знаете за Сфинкса в Бучеджи, Румъния
Снимка: pixabay

Сфинксът е скала със странна форма, разположена на надморска височина над 2200 метра в планината Бучеджи в Румъния. Учените смятат, че ерозията е причинила скалното образувание, но други смятат, че това е дело на извънземни.

Любопитни ли сте да научите повече? 

Ето 7 интересни факта за Сфинкса в Бучеги, Румъния

1. Сфинксът е впечатляващ природен паметник

Планините Бучеджи са дом на един от най-впечатляващите природни паметници в Румъния, Сфинксът или Големият сфинкс Бучеджи. Формата на това скално образувание наподобява човешко лице и експертите смятат, че тази форма е резултат от ветровата ерозия за дълъг период от време.

2. Сфинксът е в природния парк Бучеджи

Ще намерите Сфинкса в природния парк Бучеджи – един от 16-те национални парка в Румъния. Паркът се намира в планината Бучеджи в централна Румъния, южно от град Брашов. Планините Бучеджи са част от групата на Южните Карпати. Достъпът до платото Бучеджи е чрез кабинков лифт от Бустени или с кола до Cabana Piatra Arsa и оттам пеша – това е 30-минутен преход.

Нещата, които трябва да знаете за Сфинкса в Бучеджи, Румъния
Снимка: pixabay

3. Прякорът му се отнася до Големия сфинкс в Гиза

Сфинксът се намира на надморска височина от 2216 метра в комплекса от скални образувания Babele. Тя е висока 8 метра и широка 12 метра. Експертите твърдят, че първата снимка на Големия сфинкс Бучеджи е направена около 1900 г., но това е права снимка, а не странична, поради което формата не е толкова отличителна. Той получава прякора си Сфинксът едва през 1936 г., което се отнася до Големия сфинкс в Гиза.

4. Сфинксът се появява под определени ъгли

Формата на сфинкса се появява само когато гледате скалата от определен ъгъл. Мегалитът има най-ясни очертания на 21 ноември, при залез слънце.

5. Много легенди обграждат Сфинкса в Бучеджи

Легендата разказва, че египетският сфинкс е построен след този в Бучеджи. Други истории твърдят, че преминаването между Сфинкса в Румъния и Сфинкса в Египет е времеви тунел, триизмерен или енергиен коридор.

Нещата, които трябва да знаете за Сфинкса в Бучеджи, Румъния
Снимка: pixabay

6. Сфинксът е енергийна пирамида

Стотици туристи се събират при Сфинкса в Бучеджи на 28 ноември всяка година. На този ден, по залез слънце, се вярва, че слънчевите лъчи образуват енергийна пирамида около лицето на Сфинкса и че тези лъчи имат лечебен ефект. Хората се събират около Сфинкса, за да получат енергия от „Енергийната пирамида“.

7. На платото Бучеджи има много природни паметници

Сфинксът е само един от многото мегалити с необичайни форми на платото Бучеджи. Тези природни паметници привличат много туристи всяка година, които идват тук, за да се насладят на пешеходния туризъм и да научат за легендите около тези скали. Babele е друг известен природен паметник, разположен на платото Bucegi. Намира се на 2292 метра надморска височина. Ерозията е създала тези две скали, които приличат на гърбави възрастни дами или скалисти гъби.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин