Нейт Робърт за България и дългосрочното пътуване - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нейт Робърт за България и дългосрочното пътуване
Автор: Мария Ангелова
Нейт Робърт за България и дългосрочното пътуване
Снимка: © Nate Robert

Нейт Робърт е онзи пътешественик и фотограф, който ни напомни, че България става все повече поп, но „забравя какво има в собствения си заден двор“. Повод за това е пътуването на Нейт извън утъпканите туристически маршрути в страната ни, в търсене на социалистическите паметници от миналото. Неговите снимки и впечатления предизвикаха огромен интерес сред българите.

 

Нейт пътува „на пълен работен ден“ по света от повече от 600 дни, като досега е посетил 54 държави. Как става това, какво го е изненадало най-много в България и без какво никога не тръгва на път - вижте в интервюто, което той даде специално за Peika.bg.

- Откъде този интерес към българските комунистически паметници?

- Винаги съм се интересувал от архитектура и дизайн в стил брутализъм – бруталност в избора на материали и дизайн, не като послание. Много от българските паметници от времето на комунизма са частично в стил брутализъм – архитектурен стил с все повече почитатели.

- Какви са впечатленията ти от България – извън паметниците?

- Идвал съм пет пъти за последните няколко години, общо се събират месец или два в България. Това е удивителна страна с топли и гостоприемни хора. Открих приятели за цял живот в България. Има толкова много история – съвременна и древна. Особено много харесвам Пловдив – един от най-интересните малки градове в цяла Европа.

- Пътувал си много – имаше ли нещо, което те учуди, когато дойде в България за първи път?

- Бях изненадан от ниските цени на алкохола. Не, сериозно, бях изненадан колко модерна е България. Често имаме впечатлението, че държавите в Източна Европа са развиващи се и тичащи след останалата част от света. А истината е, че в много отношения България е по-напред от много западни държави.

- Без какво никога не тръгваш на път?

- Фотоапаратът ми винаги е с мен. Никога не знаеш кога ще се появи възможност за снимка. Пътуването и снимането са най-големите ми страсти, като се съчетават много добре.

- Кое е първото нещо, което правиш, когато пристигнеш на ново място?

- Опитвам се да обиколя района веднага след като си оставя магажа – независимо дали е ден или нощ. Просто да опозная мястото. Посещавам местните пазари и се запознавам с няколко местни хора.

- Какво ще кажеш на хората, които смятат постоянното пътуване за невъзможно?

- Колкото и странно да звучи на хората, които отказват да повярват – вярно е, категорично вярвам, че пътуването „на пълен работен ден“ е възможно за повечето хора. Не става въпрос за пари или време, а за желание и решимост. Вече пътувам повече от 600 дни и нищо няма да ме спре в скоро време.

- Какво е идеалното пътуване за теб?

- Продължителното пътуване е хубаво пътуване. Така можеш да прекараш на всяко място колкото искаш време.

- Къде е пейката с най-хубавата гледка в света?

- Пейката с гледка към Хонконг от връх Виктория.

*

Блогът с пътешествия и полезни съвети от Нейт Робърт е тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин