Паметници в София - 5 интересни истории - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Паметници в София - 5 интересни истории
Автор: Николина Рускова
Паметници в София - 5 интересни истории
Снимка: vintagedept

Често се случва човек да знае най-малко за нещата, които са пред очите му и му се струват много добре познати. Насладете се на днешната порция любопитна информация за няколко софийски паметника, покрай които мнозина от нас минават всеки ден.



1. Орлов мост

Орловият и Лъвовият мост са два от първите монументални моста на следосвобожденска София. Орловият е построен през 1891 г. на мястото на стар мост от турско време над Перловската река. Той е символ на свободата, тъй като тук през 1878 г. са посрещнати освободените български затворници и заточеници от Диарбекир, противопоставили се на робството. Името му идва от четирите бронзови статуи на орли с разперени крила, които са негови защитници и покровители.

Днес мостът представлява натоварено столично кръстовище, но преди построяването му тук се е намирал краят на тогавашния град, откъдето започвал извънградският път към Цариград.

2. Лъвов мост

Лъвовият мост над Владайската река свързва Централната жп гара и Централната автогара с центъра на София. Изграден е през 1889 г., но четирите бронзови фигури на лъвове, на които дължи името си, са поставени през 1891 г. За построяването му са похарчени 260 хиляди златни лева.

Преди Освобождението на това място се е намирал Шареният мост в края на града. Той се наричал така, тъй като бил нашарен с червени и жълти линии в духа на турската архитектурна традиция. По турско време тук били екзекутирани престъпниците, а реката под моста се наричала "Кървава" заради множеството тела на избити защитници на Средец, изхвърлени в нея.

Строежът и украсата на Орловия и Лъвовия мост са проектирани от чешкия инженер Вацлав Прошек. Бронзовите декоративни фигури пък са изляти във Виена. В бързината обаче майсторът пропуснал да сложи езици на лъвовете! Съществуват анекдоти, че езиците били отрязани, така че лъвовете да не могат да разкажат колко е било откраднато при построяването на моста. Според друга версия лъвовете онемели, за да не говорят за подвизите на жриците на любовта.

3. Докторският паметник

Паметникът в Докторската градина в София е построен през 1883 г. по проект на руския архитект от чешки произход Антоний Томишко. Издигнат е в памет на загиналите медицински работници по време на Руско-турската война, а средствата за изграждането му са събрани от руските медицински среди. Самият паметник представлява пресечена каменна пирамида с гранитен саркофаг върху нея. По него са изписани имената на 531 лекари и санитари, загинали във войната. Върху саркофага пък ще видите изписани имената на селищата, където е имало ожесточени сражения - Плевен, Шипка, Мечка и Пловдив.

4. Руският паметник

Построеният с руски средства между 1880 г. и 1882 г. Руски паметник е първият монумент, посветен на Освобождението. Той представлява 10-метров обелиск с две мраморни плочи, на които са изобразени руският герб, бойни знамена, възпоменателни надписи. При откриването на паметника през 1882 г. присъстват княз Александър I и руският дипломатически агент.

5. Сградата на Народния театър "Иван Вазов"

Сградата на Народния театър има бурна история. Тя е била опожарена по време на представление през 1923 г., а бомбардировките през Втрората световна война я засегнали сериозно. Проектираното от виенски архитекти здание в стил виенски барок е завършено през 1907 г. През 70-те години на 20-ти век били нанесени мащабни промени в първоначалния облик на театъра и неговия интериор. Любопитно е също, че градинката отпред е най-старият парк в София. Научете повече за нея тук.

През 19-и век на мястото на Народния театър е имало дъсчена постройка на наричания тогава театър "Основа".

Прочетете и 10 любопитни факта за София, които вероятно не знаете.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин