Нижни Новгородски Кремъл и още нещо - какво може да посетите в красивия руски град - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нижни Новгородски Кремъл и още нещо - какво може да посетите в красивия руски град
Автор: Елена Исаева

Нижни Новгород или бивш град Горки е разположен почти симетрично на двата бряга на река Ока при вливането и в река Волга. На десния, по – висок бряг величествено извисяващ се е старият град, а на левия – по – нисък бряг се намира новият град.

Нижни Новгород има богата история и впечатляваща архитектура. Основан през 1221 г. от великия княз Юрий Всеволодич, по – късно през 1341 г. до 1392 г. бил столица на Нижнегородско – Суздалско княжество, а от 1392 . е присъединен към Московското княжество.

Нижни Новгородски Кремъл и още нещо - какво може да посетите в красивия руски град
Снимка: pixabay.com

В Нижни Новгород подобно на Москва има изградена крепост – Кремъл. Строителството на каменни Кремъл започва през 1500 г. на мястото на старо дървено укрепление. Днес в границите на крепостта се помещават градските и регионалните власти, а една част зад каменните стени е отворена за посещение от туристи.

Красивата сграда на Нижгородския панаир е построена в днешния и вид през 1817 г. на мястото на древна сграда от 1524 г. В най – добрите си години панаирът е посещаван от търговци от Индия, Централна Азия и Иран.

Сградата на Държавната банка е построена през 1913 г. в чест на 300 – годишнината на Романови. Сградата има богат интерирен и ектерирорен дизайн. Стените във вътрешността на градата са боядисани както в скиците на ивестия руски художник Иван Билибин.

Нижегородския драматичен театър също има красива сграда, строена през 1798 г. В нея се поставят редица пиеси, като някои от тях представят живота на местните, а някои от актьорите, които вземат участие са крепостни селяни.

Музеят на Горки е разположен в сграда, която е сред малкото останали имения в Нижни Новгород от XIX. Първоначално е било имение на търговец, като от 1934 г. се превръща в музей. В знак на почит към творчеството на писателя, града носи името Горки в периода от 1932 г. до 1990 г.

Нижни Новгородски Кремъл и още нещо - какво може да посетите в красивия руски град
Снимка: pixabay.com

Също така може да се разгледа и катералата на стария спаски пазар. Катедралата е строена в периода от 1816 г. до 1822 г. от френския архитект класицист Огюст де Монферан, който е архитект и на катедралата Свети Исаак и Александрийската колона в Санкт Петербург и който помага за проектирането на красивата катедрала.

Имението Рукавишников също е сграда, която си заслужава посещението. Това е семейно имение, строено през 1877 г. от Сергей Рукавишников – един от най – богатите и известни индустриалци в Нижни Новгород в онези години. Това  е един много красив дворец, отвън украсен с балерефи и фигури, а вътрешността е украсена със стенописи.

Къщата на Сироткин е друга историческа сграда по – близко до нашето съвремие – строена е от 1913 г. до 1916 г. по разпореждане на богатия и и звестен търговец Дмитрий Сироткин. Днес тази сграда се ползва като музей, в който се представят различни експозиции на западноевропейско изкуство, както и на местното. Най – ценната и най – известна картина е „ Призивът на Минин към гражданите на Нижни Новгород “.

Не пропускайте да разгледате и останалите църки – Рождевственската църква, църквата на Свети Йоан Кръстител – където първоначалната дървена контрукция е построена през XV век, а по – късно, през 1676 г.е реконструирана с камък.

Нижни Новгород е приятен и интересен исторически град, който предлага богато архитектурно – историческо наследство на свите гости и посетители. Защо и вие да не сте сред тях?

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин