Нов късометражен филм, посветен на българските традиции - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нов късометражен филм, посветен на българските традиции
Нов късометражен филм, посветен на българските традиции

Късометражният филм "НУФИ-Домът на фолклора" ни отвежда в Националното училище за фолклорни изкуства (НУФИ) „Филип Кутев“, с. Широка лъка, за да ни припомни какво богатство е българският фолклор!

Дни преди трети март, създателят на поредицата „3 минути БългарияМартин Граховски представя втория късометражен филм от новия си проект, който обръща внимание на българските традиции и занаяти.

Филмът „НУФИ- Домът на фолклора“ насочва погледите ни към училището за фолклорни изкуства и отдадените на българския фолклор младежи, които учат там. Историята във филма разказва какво е да се посветиш на музиката и да избереш традициите пред съвременния живот. Във видеото ще се запознаете с един млад учител-вдъхновител и неговите възпитаници, за които мястото е повече от училище, то е дом. Какво сподели Мартин за магията на родния фолклор и предизвикателството да влезеш в живота на малките вдъхновяващи творци? Разберете от интервюто поместено по-долу:

След “3 минути България“ те виждаме в различна светлина, вече ни показваш по-дълги формати и се съсредоточаваш върху разговори с вдъхновяващи личности. Разкажи ни повече.

Да, така е. До този момент съм познат на българската публика с историите от „3 минути България“, но този проект ми дава възможност да се върна към корените на това, с което съм се занимавал последните няколко години - документално кино. Предишният ми проект беше повече за самите места на България, а този проект е за хората, които правят България, това което е. Опитвам се да разкажа историите на тези личности по нов начин и да избягам от клишетата. Предизвикателството е голямо. Нямам търпение да видите втория късометражен филм.

Какво означава филмът „НУФИ- Домът на фолклора“ за теб? През какво премина по време на заснемането?

Филмът е прераждане – личностно, професионално и дори… национално. Имам възможността да посетя места с невероятен заряд, а училището в Широка лъка направо ме накара да настръхна. Там може би за първи път осъзнах какво означава понятието „корени“.  Продължавам да търся и показвам българските занаяти и едновременно с това научавам повече за страната ни. Влизането в света на традициите е моя малка мечта, която се радвам, че осъществих.

Споменаваш „невероятен заряд“. Каква беше обстановката и какви бяха хората, с които се запозна по време на снимките?

Винаги казвам, че за мен Родопите са тази част от България, която най-много ме впечатлява. Това може би е клише, но наистина тя стана новото ми любимо място за пътуване. Село Широка лъка, въпреки че всички го знаем като туристическа дестинация, има един автентичен дух, който според мен почти изцяло се дължи на НУФИ. Няма начин да не ти направи впечатление това училище още от момента, в който влезеш в селото. Там всичко е магия и усет. Филмът говори за себе си, но както преподавателят Ганчо Гавазов казва: „Това училище просто е храм – за изграждане на ценности и обич към фолклора“, затова съм щастлив, че имах късмета да стъпя в него.

Какво можем да очакваме в следващия документален филм?

Няма да ви издам името на следващия филм, но ще намекна, че продължавам по пътя на „българското“. След хлопкарството и НУФИ, продължавам да показвам различни занаяти и традиции. Единствено мога да кажа, че улових кадри, които нямам търпение да видите.

***

Това е вторият филм от проекта на Мартин Граховски, подкрепен от Канон България, показващ ни интересни български традиции и занаяти. Поредицата от късометражни филми създават силни емоции и ни връщат назад към корените.

Всеки филм може да откриете в канала на Canon Bulgaria в YouTube, както и във Facebook страницата на компанията.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин