Нов рекорд: Ком-Емине за по-малко от 3 дни - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нов рекорд: Ком-Емине за по-малко от 3 дни
Автор: Peika.bg

Най-новият рекорд за скоростно преминаване на маршрута "Ком-Емине" вече е 2 дни, 22 часа и 49 минути!

Постави го Борислав Йорданов, който премина 600-километровия маршрут с колело! Той измина разстоянието по емблематичния туристически маршрут в Стара планина за рекордно кракто време. Борислав стартира на 10-ти септември от връх Ком и финишира на нос Емине на 13-ти септември сутринта. Той зададе нов стандарт в преминаването на маршрута, показвайки, че време под 3 дни е възможно.

"Рекордите са временни. Те са за това - за да бъдат подобрявани." - каза Борислав, който поставя трети рекорд за скорост по планинския маршрут. "Чувствам голямо удовлетворение, че успях и че това предизвикателство приключи." - бяха едни от първите думи на рекордьора при пристигането му на нос Емине.

Макар че предизвикателството на Борислав, наречено "Велоносен поход", не беше обявявано предварително, получи широка подкрепа от колоездачната общност. По различни етапи от маршрута се включиха някои от най-успешните български планински колоездачи. Сред тях са: триатлонистът Емил Стойнев, който е световен вицешампион по крос триатлон, националният шампион по кроскънтри колоездене Александър Алексиев от Мъглиж, Васил Василев, Владислав Гюров, Пламен Петков и други.По най-тежката част от маршрута, между хижа Добрила и връх Ботев, взе участие и Антония Григорова. Тя е първата жена, изминала с бягане маршрута от връх Ком до нос Емине. Антония подкрепи Борислав като го придружи тичайки редим до него по ключовия участък от трасето. "В един разговор наскоро Боби ми каза - "Аз не искам просто да поставя рекорд, искам да дам най-доброто от себе си." Това беше основната причина да приема без колебание предложението му да се върна пак по билото на Стара планина."- разказа Антония на връх Ботев.

Освен счупен рекорд, по билото на Стара планина имаше и една счупена ръка и един счупен автомобил. Калин Русев - основател на клуб "Велораптор" и организатор на "Велоносен поход", пострада при тежко падане в деня преди финала. Той счупи кост на ръката си и му се наложи да продължи да кара още час и половина докато стигне автомобил, който да го закара в болница за наложилата се операция. Броени минути преди финала пострада и един от придружаващите автомобили на екипа, който спука картер. На самия финал имаше и друг инцидент - един от придружаващите колоездачи колабира и беше откаран по спешност в болница.

Въпреки всички перипетии, които преживя екипът, за пореден път беше показано, че "Ком-Емине" - най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, има реален потенциал да бъде превърнат и във велосипеден. Освен това е възможно да се маркира от начало до край като такъв. Това е и една от основните цели на "Велоносен поход" - повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин