Нова Зеландия постепенно отваря границите си - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нова Зеландия постепенно отваря границите си
Автор: Peika.bg
Нова Зеландия постепенно отваря границите си

Властите в Нова Зеландия изготвиха план за възобновяване на границата, който в крайна сметка ще позволи на ваксинираните хора да се ползват без карантина.

Нова Зеландия има една от най-строгите гранични мерки в света, но в четвъртък премиерът на страната Джасинда Ардърн обяви плановете си да ги отвори в съответствие с увеличената кампания за ваксинация. Правителството ще използва втората половина на 2021 г., за да ваксинира възможно най-много хора и след това ще поеме поетапно подход към пътуванията без карантина през 2022 г.

Островната държава с 5 млн. жители е ваксинирала напълно само 17% от населението си. Но тъй като страната очаква завръщане към пътуване, тя предприема предпазлив подход за отслабване на граничните ограничения, за да предотврати бъдещи вълни на заболяваемост. Ваксинацията ще бъде първата линия на защита, последвана от стабилни системи за тестване и проверка на ваксините на границата.

Подходът „Нула-COVID към отварянето на границата

Страната затвори границите си през март 2020 г. и постави връщащите се граждани под задължителна карантина. В допълнение към строгите ограничения, Нова Зеландия внедри широко разпространена програма за тестване и проследяване на контакти и се възползва от отдалечената си география, за да следва подход с нулев COVID. Пътуванията се върнаха предпазливо под формата на балон за пътуване с Австралия, който в крайна сметка затвори миналия месец поради огнища там.

Правителството възнамерява да следва съветите на експертите по обществено здраве, за да поддържа тази стратегия за премахване. Това означава, че границите ще се отворят само когато достатъчно хора бъдат ваксинирани.

От този четвъртък страната ще намали периода от време между първата и втората ваксинални дози за новозеландците, като гарантира, че всички ще бъдат поне частично ваксинирани през следващите месеци. Хората, които работят на границата, и тези с основни здравословни проблеми ще имат приоритет.

Пътуването към Нова Зеландия

Правителството ще създаде система, която ще категоризира държавите въз основа на риска от COVID-19, разделяйки ги на групи с нисък, среден и висок риск. Всеки път ще има свои собствени изисквания за тестване и изолация.

Ваксинираните пътници, които идват от страни с нисък риск, могат да се насладят на пътувания без карантина. Тези, които са били в страни със среден риск, ще бъдат обект на комбинация от самоизолация и/или намален период на задължителна хотелска карантина.

 Идващите от високорискови страни ще бъдат подложени на пълна задължителна хотелска карантина и тестване, независимо от техния ваксинационен статус.

За да се подготви за отваряне на границите, правителството прави няколко неща: разработва система за деклариране на здравното състояние на пътниците, изследва новата технология за бързо тестване за пристигане и преди заминаване, пилотира споразумения за самоизолация и разширява програмата си за проследяване на контакти.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин