Някои любопитни факти за Глазгоу - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Някои любопитни факти за Глазгоу
Автор: Елена Исаева
Някои любопитни факти за Глазгоу
Снимка: pixabay.com

Град Глазгоу е център на административната област Глазгоу. Разположен е в западната част на централна Шотландия, на брега на река Клайд на 32 km от нейното устие. Градът е красив, интересен и съвсем различен от всичко, което сте свикнали да вижате на острова. Все пак тук говорим за Шотландия, а там нещата са малко по различни от Англия.

Съвременният град Глазгоу е един наистина огромен мегаполис, който обаче е запазил голяма част от своята древност във външния си вид. Историческият център тук определено заслужава посещение, ако вече сте в Шотландия то определено няма да ви е скучно в градската зона. Градът има какво да покаже и не е за пренебрегване.

Някои любопитни факти за Глазгоу
Снимка: pixabay.com

Ето и някои интересни факти за шотландския град, които може би не знаете:

1.Основан в средата на VI век, през Средновековието Глазгоу е считан за един от важните религиозни и образователни центрове на Шотландия.

2.Глазгоу е на надморска височина около 70 – 200 м.

3.Археологическите находки свидетелстват, че първите поселения в долината на река Клайд са се появили още във времената на неолита. По-късно територията на съвременен Глазгоу се населява от келтски племена.

4.От Глазгоу са двата най-известни шотландски футболни клуба, ФК Селтик и ФК Рейнджърс, известни със съперничеството помежду си, донякъде подхранвано и от религиозни различия.

5. Това е най-големият град в Шотландия и четвъртият по население в цялото Обединено кралство.

6.Глазгоу е най-мултикултурният град в Шотландия. Половината от всички пакистанци в Шотландия живеят в Глазгоу (около 15 000 души). Глазгоу също е дом на голям брой имигранти от Бангладеш, Индия, Китай, Африка.

7.В Глазгоу има конна статуя на херцога на Уелингтън, на чиято глава гражданите от време на време поставят конуси за движение. През 2013 г. общинската управа заяви, че премахването на конусите струва на бюджета £10 000 годишно. Градската администрация дори планира да удвои височината на цокъла, за да не могат вандалите да стигнат до главата на херцога на Уелингтън. Протестите и кампанията “Save the Cone” петиция принуди администрацията да откаже да увеличи височината на паметника.

8.В Глазгоу през 2001 г. беше открито кино Cineworld с 18 екрана, което беше вписано в Книгата на рекордите на Гинес като най-високото кино в планета.

Някои любопитни факти за Глазгоу
Снимка: pixabay.com

9. Прочутата къща на лорд Прованд в Глазгоу е построена преди повече от 500 години от самия лорд.

10.Също така в Глазгоу има 37 обществени библиотеки, включително най-голямата справочна библиотека в Европа – библиотеката на Мичъл, която е открита през 1877 г. по волята на тютюневия магнат Стивън Мичъл. Колекцията му съдържа 1 300 000 000 книги и около 35 000 карти. Освен богат книжен и картографски архив, библиотеката съхранява и микрофилми, вестници и исторически снимки.

11.През 1990 г. Глазгоу е удостоен със званието “Град на европейската култура”.

12. Глазгоу е единственият град в Шотландия, където е построено метрото. Между другото, влаковете са оранжеви, което е доста необичайно.

13.През 2007 г. градският съвет на Глазгоу включи анимационния герой Скрудж Макдък в списъка на видните граждани, тъй като според сюжета, антропоморфният милиардер дракон е от шотландски произход и идва точно от този град.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин