Няколко идеи за речен туризъм в България - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Няколко идеи за речен туризъм в България
Автор: Елена Исаева

Красотата на България наистина е необятна и всяко едно кътче има своя удивителен чар, интригуваща история и прекрасна природа.

Ако искате да си направите един малко по – различен туризъм, да изживеете някакво приключение, то тогава непременно направете разходка с лодка по някоя българска река, а за търсещите адреналин, предлагам дори рафтинг по река Струма. Местата, които ще ви предложа за речен туризъм за наистина уникални и определено си заслужава да се посетят. Това са реките Велека, Ропотамо, Дунав и Струма. Те предлагат различни емоции, красива природа и много забавление. Всяко от тези занимания може да се съчетае с почивка или екскурзия до близко намиращи се места.

Няколко идеи за речен туризъм в България
Снимка: Елена Исаева

Разходката с лодка по река Велека е приятна, лежерна и пъкна с много красоти. Реката се намира близо до Синеморец, като се влива в Черно море точно на плаж „Велека“ и образува много живописно устие. По време на едночасовото плаване ще видите водни лилии, редки птици и много красива природа. Само внимавайте за комарите. Задължително се напръскайте със спрей или вземете със себе си някакви репеленти, защото комарите при реките са повече и по – големи.

Няколко идеи за речен туризъм в България
Снимка: Елена Исаева

Следващата река, по която горещо препоръчвам да се разходите с лодка е Ропотамо. Устието ѝ се намира близо до Приморско и Созопол, така че е чудесна идея за полудневна разходка, когато сте на на море. Реката е дълга около 48 километра, но разходката по нея е само на малък участък и трае около един час. Отново не забравяйте репелентите и разбира се телефон или фотоапарат, за да снимате красивата речна природа, която Ропотамо предлага.

Смята се, че името Ропотамо идва от гръцки език и е съкратено от Калогеропотамос, което в превод означава „калугерска река“.

В този район, местните разказват една много интересна легенда, която е свързана с произхода на името на реката. Според тази легенда или предание, реката е била кръстена на гръцката богиня Ро, което в превод означава „тичам", а „потамо" означава река. В това предание се разказва, че богинята била толкова очарователна и красива, пеела просто божествено и за това никой не моежл да ѝ устои. Толкова била завладяваща, че дори успяла да убеди пирати да напуснат района в мир. Определено една разходка по реката ще ви подейства също толкова романтично, колкото и легендата за произхода на името ѝ.

Няма как да не споменем и река Дунав, макар, че тук разходката ще е малко по – различна. Може да се насладите на севрната ни граница от много градове – Русе, Видин, Свищив, Никопол и други. Което и място да изберете няма да съжалявате, защото така може да разгледате и града, който сте избрали, а те определено са много интересни.

Разходката по река Струма не е точно рзходка, а по – скоро тук препоръчвам рафтинг, разбира се за по – смелите и търсещи адреналин. Не е опасно стига да спазвате правилата на инструкторите във вашия рафт, да носите спасителната жилетка и да изпълнявате всичко, на което предварително са ви научили. Това изживяване е за цял живот, защото бързеите на река Струма са едно от най – подходящите за рафтинг в България.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин