Обичаят Собремеса – сладки приказки на трапезата - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Обичаят Собремеса – сладки приказки на трапезата
Автор: Екатерина Пейчева
Обичаят Собремеса – сладки приказки на трапезата

Собремеса е обичай, който се практикува в Испания и Латинска Америка. Името му буквално се превежда като „над масата“ и в действителност обичаят се отнася до нещо, което се случва над масата, но то не е точно хранене.

Членовете на семейството се събират за вечеря и някак неусетно си остават на масата дори след като храната е свършила, улисани в сладки приказки. Разговорите могат да продължат с часове и най-странното е, че винаги се случват спонтанно. Семейството посвещава това време след хранене на себе си, за да поддържа топлите си отношения.

Интересно е, че ако ние българите понякога намираме време за по-продължителни трапезни сбирки не само по празници, за англоговорещия свят този обичай е доста чужд (но не напълно, защото, ако не друго, повечето все пак са гледали филмите от поредицата „Бързи и яростни“, където латино героят на Вин Дизел го практикува със семейството си). В културите, където „времето е пари“, храната не се възприема толкова като повод за социални събирания, колкото просто като физиологична нужда, която трябва да се задоволи възможно най-бързо. Именно там ще срещнете човека, който се храни пред работния компютър в офиса или по-лошо – докато върви на път за работа – гледки, които на свой ред биха вдигали много вежди в културите на Собремеса.

Обичаят Собремеса от една страна говори за култура, която е щедра с времето си, но от друга, е израз на почитта към семейната институция. В крайна сметка този обичай не може да те направи богат, но те прави щастлив, припомняйки ти поне по три пъти на ден, че имаш семейство и че нищо друго няма такова значение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин