Обожаваме Италия, защото... - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Обожаваме Италия, защото...
Автор: Кристина Кацарска

Италия е желана дестинация за хиляди хора по света. Италия е история и митичност, творчество и архитектура, спагети и талиатели. През летните горещини разхлажда с уникален сладолед, през зимата се превръща в мечта за всеки скиор. Кино, мода, карнавали – Италия предлага развлечение за всеки.


А сега можете да си припомните поне 16 от многобройните причините за всеобщата любов към Италия. Не пропускайте и галерията

1. На кого мислите, че трябва да благодарим за капучиното и латето, които всеки ден успяват да се справят с нашата сънливост? А за силното еспресо? На италианците, разбира се.

2. В Италия не моментът на пристигането е важен, а начинът. Италианците държат на стила и нищо не може да ги спре да го постигнат, включително и тесните улички. Затова и създават компактните, но притежаващи класа Фиати и скутери Веспа.

3. Съкровището на Ренесансова Италия – Флоренция, е мечтата на всеки почитател на изкуството. Посетителите могат да прекарат дни наред, потопени сред несвършващи шедьоври, сред които са "Давид" на Микеланджело, "Раждането на Венера" на Сандро Ботичели и катедралата "Санта Мария дел Фиоре". 

4. Ако веднъж опитате италианския джелато, вече ще сте неспособни да се върнете към обикновения сладолед. Ако сте в Италия, задължително посетете някоя от местните джелатерии (заведения за сладолед). А ако всеки ден опитвате различни вкусове, ще подобрите и италианския си: ночола (nocciola) – лешник, фрагола (fragola) – ягода, страчатела (stracciatella) – шоколадов с бисквитки.

5. Районът на езерата Комо и Маджоре, разположени в Северна Италия между Милано и Алпите, е перфектното място, на което да избягате от градските шумотевица и напрежение. Веднага щом бистрите им води се появят пред погледа ви, ще заменят всяка тревога с дълбока хармония.

6. Спагети, макарони, талиатели – Италия е рай за любителите на пастата. Според местните обичаи пастата е сервирана само като предястие, а след това е наред и основно ястие – месо или риба. 

7. Рецептата за пицата се ражда в Неапол, за да можем днес всички ние да й се радваме. Като основен пример за пица се приема Маргаритата, съдържаща домат, моцарела, босилек и зехтин. 

8. След като се насладите напълно на шедьоврите на изкуството, преминали през вековете, за да достигнат до нас, не забравяйте да отделите време и за модерното изкуство на Прада, Гучи и Ферагамо. 

9. Италия е и световно доказала се винена дестинация. С разнообразието от гроздови сортове като Пино Гри и Санджовезе, и най-претенциозният вкус ще бъде задоволен.

10. Риомаджоре е едно от петте селища, образуващи Чинкуе Тере, разположени на Италианската ривиера. Величествените стръмни скали и спиращата дъха гледка към средиземноморския залив Генуа го превръщат в място, което наистина си струва да бъде видяно.

11. Едни от най-добрите зимни курорти са разположени сред великолепието на италианската планинска верига Доломити.

12. Конкорд край град Агридженто, Сицилия, е напълно съхранен храм, построен през 430 г. пр. Хр. Той е предпочитано от стотици влюбени двойки място за сватбения им ден. 

13. Вярва се, че ако хвърлите монета във фонтана Ди Треви, със сигурност повторно ще посетите Италия, а ако монетите са две – италианец/италианка ще завладее сърцето ви. 

14. Едни от най-великолепните шедьоври на изкуството могат да бъдат открити в музеите на Ватикана, сред които са Сикстинската капела, Стаите на Рафаело. Отидете добре отпочинали, защото ще се нуждаете от много енергия, за да успеете да обходите всяко кътчета, потопено във вълшебство. 

15. Италианците приемат филмовата си индустрия наистина сериозно, особено що се отнася до ежегодния филмов фестивал във Венеция, винаги провеждан на остров Лидо през август или в началото на септември. Това е и най-старият филмов фестивал в целия свят.

16. Всяка година във Венеция се провежда и пъстроцветен карнавал. Маскеното парти продължава две седмици и винаги приключва във вторник ("Блажни вторник" ), денят преди започването на Великите пости. Първоначалната идея на карнавала била членовете на различните социални класи да скрият идентичността си, а днес маските са перфектният сувенир за всеки турист.

Вече ви се ходи в Италия? 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин