Общественият транспорт в Люксембюрг - напълно безплатен от 1 март - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Общественият транспорт в Люксембюрг - напълно безплатен от 1 март
Автор: Peika.bg
Общественият транспорт в Люксембюрг - напълно безплатен от 1 март
Снимка: pixabay

От 1 март 2020 г. Люксембург ще стане първата страна в света, в която пътниците повече не трябва да купуват билети за автобуси и влакове. Платено ще е само пътуването в първа класа, съобщава ZDF.

Тази мярка е част от новата Транспортна стратегия на европейската страна с население от 600 000 хил. души и площ от 2586 кв км.

Много от гражданите на Люксембург ежедневно пътуват за други страни на Европа, а обратно, около 200 000 души от Франция, Белгия и Германия ежедневно пътуват за работа в Люксембург. Това е със 140 % повече от 2000 г. Сутрин и вечер цялата страна е по пероните.

Министърът на транспорта - François Bausch не очаква, че много от собствениците на автомобили ще се пренасочат към обществения транспорт само заради безплатния превоз. Според него това е т.нар. обръщане на комплексната мултимодална транспортна стратегия, насочена към повишаване на привлекателността на местния транспорт.

Сега общественият транспорт в Люксембург се субсидира 90 % от държавата, която е на първо място по БВП на населението в света. Затова преминаването към безплатен транспорт означава относително малко допълнителни разходи на държавата – около 41 млн. евро.

Един от елементите на стратегията е пускането на най-съвременни трамваи, които в тесният център на града работят без въздушна линия и само на акумулатори.

Предвижда се също така удвояване на паркингите през 2025 г. и изграждане на отделни пътни трасета, по които ще могат да се движат коли, в които има не по-малко от трима пътника.

Велосипедната пътна мрежа трябва да се увеличи почти два пъти – до 1100 километра.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин