Обявиха мегапроект за реконструкция на Бузлуджа - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Обявиха мегапроект за реконструкция на Бузлуджа
Автор: Peika.bg

След години на дискусии относно това каква да бъде съдбата на дом-паметника на Бузлуджа, от Министерството на културата обявиха проект за реконструкция на рушащата се сграда. Проектът за цялостно реновиране и експониране на паметника е на обща стойност 1,3 милиона лева, а средствата ще бъдат осигурени по европроект.

Още с обявяването си бъдещата визия предизвика ожесточени дискусии в социалните мрежи. Проектът предвижда освен укрепване на бетонната конструкция и стълбищата, цялостна подмяна на покрива, остъкляване и електрифициране. В новото си амплоа паметникът ще отразява бита и поминъка на българите през епохите и ще се превърне в своеобразен етнографски музей сред възвишенията на Стара планина.

Вътре в сградата ще се изградят сектори, отразяващи бита на българина от древността до наши дни. Това включва изграждане на избени помещение, в които ще се вкарат автентични бъчви, бурета с вино, бидони зеле, както и подбрани луканки и друга зимнина.

На горните нива ще се изградят панорамно кафене с гледка към планината, мултимедийна зала, както и специална зала с восъчни фигури на бивши комунистически лидери. “Тази зала не цели да възхвалява тези лидери, а да бъде връзка между миналото на сградата, издигната за дом-паметник на БКП, и бъдещето й като музей”, обявиха проектантите в отговор на критиките.

В коментарите си след пресконференцията експерти изразиха мнение, че тази новина няма как да е нищо друго освен първоаприлска шега. Честит да е!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Росен Василев, 01.04.2015 | 16:41
Моля ви се, нека това не е първоаприлска! Ако се осъществи такъв проект, наистина ще е мегапостижение на републиката...
Ryan Gosling, 01.04.2015 | 15:39
Ехааа, яка е много тази идея по принцип!
Истинският Типун, 01.04.2015 | 09:57
Хаха яко. В първия момент се вързах и чак след това осъзнах какво чета. Тъкмо щях да скачам на фейсбука шера с копирано за бидоните зеле.
Абонирайте се за нашия бюлетин